Çarşamba, Mayıs 29

Humus

Minik kahverengi toplar oyuncak sandim fakat, yine yemege konulacak bir malzeme cikti :) Genellikle Arap ulkelerinde yapilan bir mezeymis humus. Hatta Arapca Hummus, nohut demekmis...Ortadogu'da kahvaltida yenirken, Amerika ve Avrupa'da cipsle tuketilen bir dip sosu olmus. Kucuk kavanozlarda, hazir humuslar satiliyormus. Bizim ulkemizdeyse, annem icki sofrasinda harika bir meze olur der...


Malzemeler:

1,5 su bardagi nohut
1 su bardagi tahin
1/2 su bardagi zeytinyag
3-4 dis sarmisak, rendelenmis
1 cay bardagi limon suyu
1 cay kasigi tuz
1 cay kasigi taze cekilmis karabiber

Suslemek icin:
Kirmizi toz biber, zeytinyag, birkac haslanmis nohut


Nohutlari aksamdan islatin. Iyice haslayip kabuklarini mutlaka temizleyin. Kabuk humusunuza acimsi bir tat verebilir, suyun altinda cok kolay ayiklayabilirsiniz. Eger nohutlari duduklude pisirecekseniz, 1-2 saat suda bekletmeniz yeterli olacaktir. Duduklunuzun cinsine gore, yaklasik 15 dakikada nohutlariniz hazir olur. Ya da, hic ugrasmasam olmaz mi derseniz, konserve nohut da kullanabilirsiniz tabiki :) O zaman 1 buyuk kutu konserve sanirim yeterli olacaktir.

Rondonuza nohutlari atip, bir guzel cekin. Rondom yok derseniz yine cozumumuz var :) Havanda dovebilir, ya da posete koyacaginiz nohutlari bir kavanozun altiyla ezebilirsiniz. Bizde care cok :)

Iyice cektiginiz nohutlari buyuk bir kaseye alip, tahin, sarimsak, tuz ve karabiberle karistirin. Azar azar zeytinyag ve limon suyu ekleyerek karistirmaya devam edin. Limon suyu, tahini kalinlastirip kivam veren en onemli malzememiz.

Bir tabaga alacaginiz humusunuzun uzerini, toz kirmizi biber, biraz zeytinyag ve birkac nohut tanesiyle susleyerek servis yapabilirsiniz. 

 
Eger humusunuz ertesi gune kalir, biraz da kurursa, hemen bir guvec kabina koyup, uzerine 3-4 dilim pastirmayi dograyip yerlestirerek, minik bir tereyag ilavesiyle onceden 200 dereceye isittiginiz firinda yaklasik 10-15 dakika pisirebilirsiniz.Bu hali de enfes oluyor inanin :)


Afiyet olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder