Cuma, Mayıs 10

Manti

Birgun annemler mac izlerken, babamin arkadaslari bize manti yapsana diye tutturmuslar. O da kiramayip tamam demis. Babamin obur arkadaslarinin menusunde; puf boregi, manti ve firin sutlac vardi. Butun bunlari nasil yediler diye sormayin :) Hepsini bir gunde yiyip bitirdiler, ustelik benimle paylasmadan...

Malzemeler:

Hamuru icin:

3 yumurta
1 su bardagi sut
1 tatli kasigi tuz
Aldigi kadar un

İci icin:

400 gram orta yagli kiyma
1 buyuk boy sogan, rendelenmis
6-7 dal maydanoz, ince kiyilmis
1 tatli kasigi kirmizi pul biber
1 tatli kasigi taze cekilmis karabiber
1 cay kasigi tuz

Servis icin; yogurt, sarmisak, nane, sumak, tereyag, kirmizi pul biber

Unu bir kaba koyun. Ortasini acin. Yumurtalari kirin, tuzu ve sutu ilave edin. Yogurmaya baslayin. Sert bir hamurunuz olacak. Uzerini nemli bir bezle ortup dinlenmeye birakin. 

Bu sirada, ic harc malzemelerinizi bir kapta iyice karistirip hazirlayin. 

Hamurunuzu 4 bezeye ayirin ve oklava yardimiyla bicak sirti kalinliginda acin. Actiginiz hamuru, varsa pizza bicagiyla, yoksa normal bicakla kare seklinde istediginiz ebatlarda kesin. Ustlerine ic malzemenizden koyun. Ben bol malzeme koyuyorum, hamurun icinde kaybolan kiyma sevmiyorum :) Kolay oldugu icin ucgen seklinde mantilari kapatiyorum. Siz dilediginiz gibi kapatabilirsiniz. Derler ki, Kayseri'de, bir kasiga 40 manti sigdiramayan kizlar evde kalirlarmis :) 
Hazirladiginiz mantilari, birbirine yapismasin diye hafif unladiginiz tepsiye koyun.

Yeteri kadar sarimsakli yogurdu hazirlayin ve oda sicakliginda bekletin.

Yaklasik 2 litre tuzlu kaynayan suda mantilarinizi ara sira karistirarak kaynatin. Ben bu suya yarim et bulyon atiyorum, daha da lezzetli oluyor. Mantilar yaklasik 20 dakikada pisiyor, su uzerine cikmalari da sizin icin bir pisme olcutu olabilir. Ya da basitce, bir tane alip tadina bakabilirsiniz :)

Sos icin, tereyaginda pul biberinizi eritin. Dilerseniz salca da ekleyebilirsiniz.

Pisen mantilarinizi suzun. Servis tabaklarina alip, yogurdu ve sosunu uzerine gezdirin. Nane ve sumagı da unutmayin. Sicak olarak servis yapin.

Afiyet olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder