Salı, Nisan 9

Icli Kofte

Bu yemegi normalde anneannem yapiyor. Fakat gecen gun geldiklerinde annemler orda yemege kalamadi. Anneannem de anneme onceden hazirladigi iclerden verince, bizim evde yuvarlak koftelerden yapmak anneme dustu. Bende onlarla oymak, yerde yuvarlamak, belki bir sure sonra da yemek istedim fakat annem, bunlar oyuncak degil Chipa diyerek vermeyi reddetti. Yapmasi biraz uzun suren bir tarif. Annem yaparken ayaklarinin dibinde uyuyakalmisim, dusunun artik. Ama yinede lezzetli olduklarina eminim, bence denemelisiniz, babam butun tabagi silip supurdu cunku :)

Malzemeler:

Disi icin:
500 gram hic yagsiz kiyma
500 gram cig koftelik esmer ince bulgur (simit bulgur)
1 yemek kasigi kuru reyhan
1 yemek kasigi kirmizi pul biber
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi karabiber

Ici icin:
300 gr orta yagli kiyma
1 paket margarin
1 kg sogan, ince kup kup dogranmis
1/2 demet maydanoz, ince ince dogranmis
200 gram ceviz, iri cekilmis
1 tatli kasigi kirmizi pul biber
1 tatli kasigi tuz
2 yemek kasigi salca

Sosu icin:
2 yemek kasigi biber salcasi
1 yemek kasigi domates salcasi
1 litre su, kaynamis
1 yemek kasigi zeytinyag

İci icin, soganlar yagda pembelesinceye kadar kavrulur. Kiyma eklenir ve kavrulmaya devam edilir. Kiyma suyunu salip cekince diger malzemeler eklenerek karistirilir. Soguyunca buzluga kaldirilir. Icli koftenin ici, bir gun onceden hazirlanip, buzlukta dondurulmalidir. Kofteleri yaparken de azar azar cikartmalidir ki, fazla acilan ic malzemeyle bulgurlu harci kapatmak zor olmasin.

Disi icin, butun malzemeleri bir kaba koyup, yanimiza da bir kase su aliyoruz. Kasedeki suyu harca yedirerek kivamli bir kofte hamuru yoguruyoruz. Ne cok vicik vicik ne de cok sert olacak. Iyice yogurduktan sonra, avuc icinizde sıkarak parcalar koparin. Elinizi islatarak, parmaginizla icini dolduracak sekilde yuvarlayin. Icine dolaptan cikartmis oldugunuz harctan koyun ve yuvarlagi kapatin.

Koftelerinizi buzlukta birkac saat bekleterek pisirirseniz dagilmalarini da onlemis olursunuz.

Sosu icin, salcalari zeytinyagda kokusu gidene kadar kavurup, kaynar su ekliyoruz. Suyumuz fokurdarken, koftelerimizi icine atip yaklasik 20 dk pisiriyoruz.

Afiyet olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder