Cuma, Aralık 12

Zeytin Ezmesi

Annem organik yemek isine epeyce kafayi takti. Artik herseyi evde yapmaya calisiyor. Yaz sonu yaptigi kavanozlarca domates ve biberi de soylemeden gecemeyecegim. Benim isim tabiki yaramazlik ve haylazlik... Arta kalan zamanlarimda ise uyumak...

Malzemeler:

500 gr zeytin
3-4 yemek kasigi zeytinyag
1 tatli kasigi taze biberiye
1 cay kasigi sumak
1 cay kasigi kekik
1/2 cay kasigi taze cekilmis karabiber











Zetin ezmesine bayilirim, hele yaninda tazecik simit de varsa. Herseyin icinde katki maddesi oldugundan, organik zeytin ezmesi aliyorduk uzun zamandir. Fakat baktim ki evde zeytinler birikti, kendi zeytin ezmemi yapmaya karar verdim. Pek de basarili oldu dogrusu.. Siz dilediginiz farkli baharatlari da ekleyebilirsiniz. Bu tarifimde tuz yok, cunku zeytinlerim yeterince tuzluydu.

Evde zeytin ezmesi yapmanin en mesakkatli yani, zeytinleri cekirdeklerinden ayirmak :) Gerisini mutfak robotu hallediyor zaten.

Cekirdeklerini cikarttiginiz zeytini, taze biberiyeyi ve 1 yemek kasigi zeytinyagini mutfak robotundan gecirin. Zeytinler fotograftaki gibi pure haline geldiginde, diger baharatlari ve kalan zeytinyagini ekleyin. Herseyin guzelce karistigina emin oldugunuzda zeytin ezmeniz hazir demektir.

Internetten baska tarifler okur ve icine limon suyu ilave edildigini gorebilirsiniz. Fakat limon suyu zamanla zeytin ezmesinin tadini bozuyormus. Dolayisiyla dilerseniz servis esnasinda limon suyu ekleyebilirsiniz. 

Buzdolabinda bir ay kadar saklayabilirsiniz.Yaklasik 500 gr olan zeytin ezmenizi, kucuk kavanozlara paylastirirsaniz, her seferinde butun ezmenin hava ile temasini engellemis olursunuz. Boylece daha uzun sure bu keyfin tadini cikartirsiniz :)

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder