Cuma, Kasım 1

Lazanya

Garfield diye bir kedi varmis. Benden daha tombul ve yaramazmis. Onun en sevdigi yemek Lazanya'ymis... Hamuru ve kiymayi ayri ayri cok sevmeme ragmen, nedense Lazanya ilgimi cekmedi. Sadece ne yediklerini merak ettigim icin, annemle babamin etrafinda dolandim, kokladim ve uyumaya gittim...

Malzemeler:

10 adet lazanya yapragi
1 lt yarim yagli sut
2 yemek kasigi tereyag
2 tepeleme yemek kasigi un
400 gr kiyma 
2 adet sogan, kup kup dogranmis
2 buyuk domates
1 yemek kasigi domates salcasi 
5-6 adet mantar, ince dogranmis
1 havuc, kup kup dogranmis
1 su bardagi bezelye
3 dis sarimsak, ince kesilmis
2 yemek kasigi rendelenmis parmesan peyniri
1-2 yemek kasigi zeytinyag
200 gr kasar peyniri/mozzarella, rendelenmis
Tuz, karabiber


Nefis lazanyamiza, kiymali sosu hazirlamakla baslayalim. Havuclari ve bezelyeleri kaynayan tuzlu suda yumusayana kadar haslayalim. Sogani zeytinyaginda pembelestirelim. Kiymayi ekleyerek, suyunu salip cekene kadar kavuralim. Mantari ve sarimsaklari ilave edelim. Salcayi ekleyerek 1-2 dakika pisirelim.  Domatesi ve hasladigimiz havucla bezelyeleri harcimiza katalim. Tuz, karabiber ilavesiyle, domatesler pisene kadar bekleyelim.

Bu arada besamel sos icin, tereyagimizi tencerede eritelim. Un ilave ederek biraz kavuralim. Unun rengi hafif degistiginde, yavas yavas ve surekli karistirarak sutu ekleyelim. Tuz ile cesnilendirip, birkac dakika kaynatalim. Koyu kivama ulastiginda, ocagimizi kapatalim.

Firin kabimizin altina, biraz besamel sos yayalim. Bir kat lazanya yapragi doseyerek, uzerine kiymali sosumuzdan ve besamelimizden dokelim. Uzerine kasar ya da mozzarella peyniri serpelim. Lazanya yapraklarimiz bitene kadar ayni isleme devam edelim. En ust katimiza, kalan besamel sosu yayalim. Kasar/mozzarella rendesini serpistirelim ve parmesan peyniri ilavesiyle tamamlayalim.

Onceden isittigimiz 200 derece firinda, 30 dakika kadar pisirelim. Servis yapmadan once, 10 dakika dinlendirseniz iyi olur. Yoksa yerken kaynar besamel sosundan yanabilirsiniz. 

Barilla Lazanya alirsaniz, yapraklari onceden haslamaniza gerek kalmayacagi icin kisa surede yemeginizi hazirlayabilirsiniz. Bazi markalar, onceden haslama islemi gerektirdiginden, ben daima Barilla kullaniyorum.


Chipa yukarida anlattigi gibi, Lazanya'ya burun kivirdi. Fakat siz eminim ki cok begeneceksiniz. Esimin favorisi olan bu harika yemegi, bugune kadar denemediyseniz, simdi denemenin tam zamani :)

Afiyet olsun...

2 yorum:

  1. Damak çatlatan kolay ve başarılı bir Lazanya tarifi.. Yemek yapma yaşı sayenizde 15'e kadar düştü. Teşekkürler... Zaten "Ben yemek yapamıyorum.." diyen biri bence beyin loblarından birinin yerinde olup olmadığını kontrol ettirsin.. Zira tarifler o kadar basit; mutfak araç ve gereçleri günümüzde o kadar gelişmiş ki...

    YanıtlaSil
  2. Yorumunuz icin tesekkurler. Keske herkes vakitsizlik bahanesini bir kenara birakip, evinde yemek yapabilse...

    YanıtlaSil