Perşembe, Ekim 24

Tarhana

Annem cocukken, yaz sonu kis hazirliklari yapilirmis, en sevdigi seylerden biri anneannesini tarhana yaparken izlemekmis. Yogurulurken cikan o mis gibi kokuya bayilirmis. Sizde cocuklariniz katkisiz corbalarla buyusun istiyorsaniz, anneannemin tarifini mutlaka deneyin derim. Biraz zahmetli ama, evde benim gibi bir kediniz varsa, eminim tarhana yaparken sıkılmazsiniz :))

Malzemeler:

1/2 kg kirmizi salcalik biber ya da biber salcasi
1 kg sogan
1,5 kg domates
1,5 kg suzme yogurt, hafif eksimis
2/3 yas maya
1 yemek kasigi nane
1 yemek kasigi aci pul biber (istege gore)
Aldigi kadar un










Biberlerin tohumlarini cikartip dograyin. Soganlari ve domatesleri de kabaca kesin. Butun sebzeleri duduklu tencerede 1/2 cay bardagi suyla pisirin. Daha sonra hepsini kevgirden gecirerek suzun. Bu karisim sogudugunda, yogurt maya, nane ve unu ekleyip yogurun. Hamuru uzunca bir sure yumrugunuzla yogurmaniz gerekecek.

Yeterince yogrulup kivama geldiginde, uzerini temiz bir bezle kapatarak oda sicakliginda 3-4 gun mayalanmasini bekleyin. 

3-4 gunun sonunda, hamurunuz mayalanip kabardiginda, kucuk bezeler kopartarak, temiz bir bez uzerinde kurutun. Ele yapismayacak kadar kurudugunda, kevgirden gecirerek toz haline getirin. 

Tarhananiz iyice kuruyana kadar kavanoza koymayin. Dilerseniz bez torbalarda saklayabilirsiniz. Fakat her halukarda iyice kurumasini beklemekte fayda var.

Tarhana hakkinda hatirladigim bir baska sey de, kaynar corbayi icmekte zorlandigimizda anneannemin soyledigi o meshur mani...

        Tarhana tartar, bogazimi yirtar
        Baklava kardes, gel beni kurtar...


Tatli baklava, aci ve sicak tarhananin bogazimizda yarattigi etkiyi yokeder miydi bilmiyorum. Hic baklava yemedim tarhana corbasinin uzerine :) Ama bu  maniyi ve tarhananin duvara asilan pamuklu bez torbasini unutmam mumkun degil...

Kisin buz gibi havada, sicacik tarhana corbanizi yapip icerken, sizde bizi hatirlayin :) 

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder