Cuma, Eylül 20

Tursu

Annem Ayvalik'tan bir suru kocaman kavanozla geri gelmisti. Iclerinde cesit cesit yesil biberler, salataliklar vardi. Eylul ayinda hazirlanan, tursu denen yiyecekler, kis yemeklerine eslik ediyormus. Suyun icinde olduklarindan, oynamam mumkun olamadi, fakat ara sira gidip kavanozlara pati atmiyor degilim :)

Malzemeler:

2 olcu su
1 olcu sirke
10-15 nohut
2 corba kasigi seker
1 bas sarimsak
1 dilim bayat ekmek
Kaya tuzu (1 lt suya 2 dolu corba kasigi)
Dilediginiz tursu malzemesi (sivri biber, kornison salatalik, yesil domates vb.)


Biber tursusu yapacaksaniz, saplarini cok az kesip, bicakla dibe yakin kisimlarina minik bir delik acin. Bu sekilde iclerine su girecek ve daha hizli bir sekilde sofranizda yerlerini alacaklar.

Tursuluk malzemenizi kavanozlara bastirarak yerlestirin. Aralarina sarimsak ve nohut serpistirin. Su, sirke, seker ve tuzu, tuz eriyene dek karistirin. Kavanozlarinizi doldurun. En uste mayalanmayi kolaylastirmasi icin 1er dilim bayat ekmek ekleyin ve kavanozlarinizin kapaklarini sıkıca kapatin. Yaklasik 1 ay sonra, ya da malzemeleriniz sarardiginda, tursunuz yenmeye hazirdir. 

Tursunun suyu, sebzeler tarafindan emildiginden, bir sure sonra sulari azalacaktir. Bir miktar tursu suyu hazirlayarak, kavanozlarinizin uzerlerine ilave edebilirsiniz. Aksi halde, ustte susuz kalan malzemeleriniz bozulacaktir. 

Kornison tursusu yaparken, icine birkac defne yapragi ve tane karabiber de ekliyorum. Defne yapraginin harika kokusuyla tursu daha bir lezzetli oluyor.

Olgunlasan tursulari mutlaka serin yerde muhafaza edin, yoksa hemen yumusayip bozuluyorlar.

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder