Annem kitap okumaya calisiyordu. Bende onu bir guzel engelledim :) Once patilerimi kitabin uzerine koydum, sonra sayfalara basimi yasladim, ve daha da bir suru sirinlik yaptim benimle ilgilensin diye..Bir ara o mutfaga gitti, fakat balkon kapisindan iceri suzulen gunes oyle guzeldiki, kalkip yanina gitmeye usendim...Iste o zaman krem karamel yapmis babama...
Malzemeler:
2,5 su bardagi (500 ml) sut
6 yumurta, oda sicakliginda
1/2 su bardagi toz seker
1 paket vanilya
Karamel icin:
3 yemek kasigi toz seker
1 kahve fincani su
Oncelikle karameli yapalim. Kucuk bir tavada sekeri ve suyu kaynatip, koyu bal rengini alana kadar pisirin. Renginin cok da koyulasmasina izin vermeyin, o zaman yanik bir tadi olabilir ya da katilasabilir. Butun bu islem, yaklasik 9-10 dakikanizi alacaktir. Ocagi kapatip, karameli, daha onceden kenarlarini firca yardimiyla islattiginiz kaliplarin diplerine dokerek paylastirin.
Derin bir cam kapta, yumurtalari mikserle cirpin. Vanilya, seker ve sutu ekleyin. Seker eriyinceye kadar karistirin.
Bir tencereye su koyarak ocakta isinmasini saglayin. Fakat suyu kaynatmayin. Krem karisimimizi benmari usulu pisirecegiz. Cam kabi tencerenin uzerine oturtun. Surekli karistirarak suyun uzerinde pismesini saglayin. Cok katilasmadan suyun uzerinden alarak, fazla yuksekten olmamak kaydiyla, kaliplariniza bosaltin.
Buzdolabinda 5-6 saat beklettikten sonra ustlerini, eger evde varsa, asci mesalesi ya da purmuz denen aletle yakabilirsiniz. Ya da yakmadan, bir bicak yardimiyla kaliplarin kenarindan hava aldirip, tabaga ters cevirerek servis edebilirsiniz.
Krem karamelinizi ne kadar buzdolabinda bekletirseniz, kaliptan cikmasi o kadar kolay olur. Benden soylemesi...
Benmariyle ugrasamam derseniz, krem karisiminizi mikserle cirptiktan sonra, firina dayanikli kaplara bosaltip, icinde su bulunan tepsiyle, 175 dereceye isitilmis firinda, uzerleri kizarana kadar da pisirebilirsiniz. Bu sekilde yaptiginizda, buzdolabinda dinlendirme suresini biraz daha uzun tutumakta fayda var.
Ramazanin bu ilk gununde, kendinizi harika bir krem karamelle odullendirebilirsiniz belki..
Afiyet olsun :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder