Pazartesi, Temmuz 22

Etli Yaprak Sarma

Yesilin en sevdigim renk oldugunu daha once de soylemistim. Annem yesil yapraklarla yemek yapmaya basladiginda, onlarla oynayabilmek icin uzun sure pesinde dolastim. Fakat maalesef kendi oyuncaklarimla oynamak zorunda birakildim...

Malzemeler:

400 gr kiyma
1/2 su bardagi pirinc
3 sogan, kup kup kucuk dogranmis
3-4 dal maydanoz, ince kiyilmis
2-3 dal taze nane, ince kiyilmis
1/2 corba kasigi biber salcasi
1/2 corba kasigi domates salcasi
2 corba kasigi zeytinyag
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi taze cekilmis karabiber
2 su bardagi su
1/2 corba kasigi tereyag
50-60 adet yaprak, boyutuna gore daha fazla gerekebilir
 
Yapraklariniz taze ise, sicak tuzlu suda biraz bekletin. Kaynatmayin ki, yapraginiz cok incelmesin. Eger salamura yaprak kullanacaksaniz, tuzla yapildigi icin sadec kaynar suda bir sure tutmanizda fayda var.

Ic harcimiz icin, bir kaba kiymayi koyalim. Pirinci yikayip ekleyelim. Sogan, maydanoz, nane, salca, tuz, karabiber ve yagi ilave edelim. Tum malzemelerin guzelce karismasini saglayalim. Bu harci, biber, kabak, domates ya da lahana icin de kullanabilirsiniz.

Yapraklarimizda sap varsa keselim ve tat vermesi icin tenceremizin dibine koyalim. Bir kac buyuk  ya da zedelenmis yaprak varsa, hafif eksilik vermesi icin bir sira da onlardan ekleyelim.

Etli sarma icin kucuk yaprak kullanmayi unutmayin. Tabiki buyuk yapraklarla da yapabilirsiniz, bir kural yok, fakat kucuk yaprakla cok daha guzel oluyorlar.

Yapraklarimizin parlak yuzu alta gelecek, sap kismi da bize dogru olacak sekilde bir tabaga ya da elimize yerlestirelim. Ic harctan arzu ettigimiz kadar koyup biraz yayalim. Oncelikle yapragimizin bize yakin olan kismini kapatalim, ardindan yan kisimlari ice dogru kapatarak yapragimizi sigara boregi gibi saralim. Ben kucuk ve sıkı dolma sevdigimden ince yapmayi tercih ediyorum. Dolgun ve biraz gevsek de yapabilirsiniz. Tercih sizin..

Sarmalari hazirlarken bir yandan da tencereye sıkı bir sekilde dizelim. Tum yapraklar bittiginde, tenceremize suyu ve tereyagi ekleyelim. Dolmalar piserken havalanip acilmasin diye, uzerlerine porselen bir tabak kapalim. Yaklasik 30 dakika pisirelim. Bir tasim kaynadiginda ocaginizi kismayi unutmayin. Agir ateste pisen dolmalariniz daha lezzetli olacaktir.

Sarmalariniz pistiginde, yaninda yogurtla, sicakken servis edin.

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder