Çarşamba, Temmuz 31

Yogurtlu Kebap

Ramazan Ayinda, eve pide denen yuvarlak ekmeklerden aliniyor. Ben pek begenmedim dogrusu, hergun simit alinmasini tercih ederim... Neyse, annemler iki kisi olduklarindan, o pideler hep kaliyor ve bayatliyor. Annem onlari kup kup kesip, bez torbada sakliyor. Bugune kadar, neden sakladigini ve diger ekmekler gibi martilara yedirmedigini merak ediyordum. Yapilan ve tabiki benimle paylasilmayan yemekle, ogrenmis oldum :)


Malzemeler:

Kofte icin:
300 gr kiyma
1 orta boy sogan, rendelenmis
1 dis sarimsak, rendelenmis
2 dilim bayat ekmek ici, ufalanmis
3-4 dal maydanoz, ince kiyilmis
1 tatli kasigi kimyon
1 cay kasigi kirmizi pul biber
2 tatli kasigi kofte bahari
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi taze cekilmis karabiber
1/2 cay bardagi su

1 kucuk bayat pide, kup kup kesilmis
1/2 et suyu tableti
2 su bardagi su

Domates sosu icin:                    Yogurt sosu icin:             Uzeri icin:
2 corba kasigi salca                   200 gr yogurt                   2 corba kasigi tereyag
2 corba kasigi zeytinyag            1 dis sarimsak                 Kozlenmis sivri biber
Tuz, karabiber                            1 fiske tuz                    

Koftelik malzemeleri, bir kapta iyice yogurun. Kucuk kucuk parcalar kopartip, minik kofteler yapin. Koftelerinizi ister izgarada, isterseniz az yag koydugunuz tavada pisirin. Anneannem bu yemegi yaparken, kofteleri kizartirdi. Bende, yilda bir kere yedigimiz bu kebaptaki kofteleri kizartmayi tercih ediyorum.

Domates sosu malzemelerini, bir tavada salca tadini kaybedene kadar pisirin.  Et suyu tabletini suyla bir tasim kaynatin. Salcali sosunuzu bu suyun bir kismiyla inceltin. Yogurt ve sarimsagi cirparak hazirlayin. Birkac sivri biberi kozleyin. Tereyagini eritin.

Pidelerinizi, kofteleri yaptiginiz tavada, cok az yagla isitin. Uzerine, et suyundan biraz dökün ve ocaktan alin.

Servis tabaginiza, bir posiyon kadar pide koyun. Uzerine domates sosu gezdirin. Yogurdu dokun. Kofteleri dizin. Biraz domates sosu ile susleyin. Kozlenmis biberlerinizi en uste ekleyin. Kizdirdiginiz tereyagindan da bir kasik dokun ve evet, kebabiniz servise hazir.

Yapmasi uzun ve mesakkatli gorunsede, yogurlu kebabinizi yerken buna degdigini goreceksiniz :) Bizim evin Ramazan'daki vazgecilmezi olan bu yemegi, sizde mutlaka deneyin derim.

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder