Pazartesi, Temmuz 15

Kiymali Hunkar Begendi

Babam patlicani cok sever. Hergun patlicanli yemek yapilsa, bikmadan usanmadan yer. Bense, tabiki bu yemeklerin icindeki ya da uzerindeki etlerle ilgileniyorum :)
 
Malzemeler:

Begendi icin
1,5 kg patlican
2 corba kasigi un
2 corba kasigi tereyag
1,5 su bardagi sut
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi taze cekilmis karabiber

Kiymali harc icin
250 gram kiyma
1 orta boy sogan, ince kup kup dogranmis
1 tatli kasigi domates salcasi
3-4 dal maydanoz, ince kiyilmis
2 dis sarimsak, rendelenmis
1 tatli kasigi kirmizi pul biber
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi taze cekilmis karabiber
1 corba kasigi zeytinyag
1/2 cay bardagi su, kaynamis

Hunkar begendi aslinda agir bir yemek. Hele de uzerinde tas kebabi varsa, yedikten sonra icinizi sucluluk duygusu kaplayabilir. Tarifimizden, klasik hunkar begendi tarifine konulan peyniri cikartiyoruz ve en azindan kasar peynirinin yagindan kurtulmus oluyoruz. Uzerine de tas kebabi yerine kiymali bir harc hazirlayarak, yemegimizi olabildigince hafiflestiriyoruz :)

Oncelikle, patlicanlarinizi yikayarak, uzerlerine bicakla birkac delik delin ve ocakta ya da firinda kozleyin. Ben ocagin uzerine konulan kozmatigi bu is icin cok pratik buluyorum, semt pazarlarinda bulabilirsiniz. Eger kozlerken patlicanlarinizi delmezseniz, isinin etkisiyle kabuklari patlayabilir. Iyice yumusayan kozlenmis patlicanlarinizi, kalin gazete kagidina ya da folyoya sararak soguyana kadar bekletin. Bu sekilde, kabuklari daha rahat soyulacak.

Patlicanlarin sogumasini beklerken, kiymali harcimizi yapalim. Bir tavaya zeytinyagini koyarak, sogani kavuralim.Bu esnada sarimsak ve tuzu da ekleyelim. Soganlar pembelestiginde kiymayi ekleyelim ve suyunu salip cekene kadar kavuralim. Salcayi, kirmizi pul biberi ve karabiberi de ilave ederek 4-5 dakika pisirelim. En son, suyu ve maydanozlarimizi ekleyerek harcimizi karistiralim ve ocagi kapalim.

Patlicanlarimiz yeterince sogudugunda, kabuklarini soyalim ve ince ince dograyalim.

Begendi icin, bir tavada un ve tereyagini pembelesinceye kadar kavuralim. Uzerine yavas yavas ve surekli karistirarak sut, karabiber ve tuzu ekleyelim. Bu karisim guzelce koyulasip kivama geldiginde, ince kiyilmis patlicanlarimizi ekleyelim ve birlikte 1-2 dakika daha pisirelim. 

Firina giren bir kaba, patlican begendimizi bosaltalim. Uzerine kiymali harcimizi koyalim. Onceden isittigimiz 220 derece firinda, uzeri hafif kizarana kadar 7-8 dakika pisirelim.

Yaninda sarimsakli ekmekle servis edebilirsiniz.

Cok zahmetli gibi gorunsede, ugrastiginiza degecek ve hunkar begendiyle parmaklarinizi da yememek icin kendinizi zor tutacaksiniz :)

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder