Perşembe, Temmuz 18

Karniyarik

Siyah mora calan sebzeler posetle eve geldiginde, once ne olduklarini anlayamadim. Bir sure hareket etmelerini bekledim fakat oylece duruyorlardi. Birkac pati darbesiyle, canlanacaklar mi diye son kez kontrol ettikten sonra, posetten cikartip oynamaya calistim. Ama tabiki, annem yemek yapacagi icin elimden aldi...

Malzemeler:

4 orta boy patlican
250 gr kiyma
2 orta boy sogan, kup kup dogranmis
3 dis sarmisak, ince kesilmis
1 tatli kasigi domates salcasi
3 domates, kup kup kesilmis
3 sivri yesil biber, ince kesilmis
3-4 dal maydanoz, ince kesilmis
1 cay bardagi zeytinyag
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi taze cekilmis karabiber
2 su bardagi sicak su

Karniyarik aslinda patlicanlari kizartarak yapiliyor. Fakat hem fazla yag cekmesini onlemek, hem de daha hafif bir yemek olmasini saglamak icin, firinda yapmanizi tavsiye ederim. 


Firininizi 220 dereceye ayarlayin ve isinmaya birakin.

Patlicanlarin bas kisimlarini kesip kisaltin, alacali soyarak, acisinin cikmasi icin tuzlu suda en az 15 dakika bekletin. Patlicanlarin suyun yuzeyine cikmamasi icin, uzerlerine tabak koyabilirsiniz. Daha sonra yikayip, havlu kagitla kurulayin.

Tepsinize yagli kagit sererek uzerine biraz zeytinyag gezdirin. Patlicanlari enlemesine ikiye bolun. Dis kisimlari tepsiye gelecek sekilde yerlestirin. Ustte kalan ic kisimlarina ise, bicakla 13-14 adet derin cizik atin.  Her birinin uzerine biraz zeytinyag gezdirerek, yaklasik 30 dakika firinda pisirin.

Eger yagda kizartarak yapmayi tercih ederseniz, yikayip kuruladiktan sonra, kizgin yagda cevirerek patlicanlarinizi kizartin. Tepsiye yerlestirip, boydan boya, bir maşa ya da bicak yardimiyla alta gecmeyecek sekilde ortalarini kesin.

Patlicanlarimiz firindayken, ic harcini hazirlayalim. Sogan, sarimsak ve biberleri 3-4 kasik zeytinyag ile kavurun. Kiymayi ekleyin. Kiyma suyunu salip cektiginde, once salcayi sonra domatesleri ilave ederek 7-8 dakika pisirin. Tuz, karabiber ve kiyilmis maydanozlari da ekleyerek karistirin. Sicak suyu ilave edip, kisik ateste 5-6 dakika daha pisirin.

Firindaki patlicanlarimiz pistiginde cikartip ortalarini bir kasik yardimiyla bastirin ve hazirladigimiz ic harci hepsinin ortasina paylastirin. Uzerine bir kac parca domates dilimi, arzu ederseniz biber koyarak firinda yaklasik 20 dakika, uzerleri kizarana kadar pisirin.

Cacik ve beyaz pilavla servis edebilirsiniz. Bu ucluye kimse karsi koyamaz :)

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder