Cuma, Temmuz 12

Pesto Sosu

En sevdigim renk yesil. Yesil toplu bir oyuncagim bile var. Hatta ilk oyuncagim olan yesil ejderhaya bayiliyorum. Onunla oynarken kendimi kaybediyorum. Annemin yaptigi bu yesil sos ise harika kokuyordu, fakat henuz tadina bakamadim...

Malzemeler:

1/2 dis sarimsak
1 tatli kasigi deniz tuzu
1 cay kasigi taze cekilmis karabiber
1 demet taze feslegen, yapraklari ayrilmis
1 avuc dolusu çam fistigi
1 avuc dolusu Parmesan peyniri, cekilmis
3 corba kasigi zeytinyag 
1/2 limon suyu

Bu sosu yaparken, havan da kullanabilirsiniz. Fakat ben kolay olmasi icin mutfak robotunda yapmayi tercih ediyorum. 

Oncelikle, bir tavaya çam fistiklarini koyun ve cok hafif kavrulmasi icin birakin. Fistiklar, guzel bir Italyan pestosunda mutlaka hafif kavrulmus olarak kullaniliyorlar. Cok kavurursaniz, sosa verecekleri kremamsi tat yerine, kendi tatlarini ortaya cikartmis olursunuz. Eger evde çam fistigim yok derseniz, bu tarifi ayni olcude cevizle de deneyebilirsiniz.

Sarmisak, tuz ve feslegenleri mutfak robotuna atarak cekmeye baslayin. Yarim dis sarimsak bu olcu icin yeterli oluyor, fakat dilerseniz miktarini arttirabilirsiniz. Fakat feslegenin tadini oldurmemesi acisindan, yarim disin yeterli olacagini soyleyebilirim. 

Hafifce kavrulmus olan çam fistiklarinizi da mutfak robotuna ekleyerek cekmeye devam edin. Iyice ezildiklerine emin oldugunuzda, zeytinyagini ekleyin. Karabiberi ve parmesani da ekleyerek diger malzemelerle karismalarini saglayin. Zeytinyagi ve parmesan miktarini, daha az ya da cok olmak uzere zevkinize gore de ayarlayabilirsiniz.

Limon suyunu da ekleyin ve tum malzemeleri son bir kez mutfak robotunda karistirin. 

Hazir olan nefis sosunuzu, salata, makarna, somon izgara, karides, izgara tavuk veya et ile servis yapabilirsiniz. Hatta buz kaliplarina paylastirip dondurabilir ve ihtiyaciniz oldugunda kucuk miktarlarda kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun...

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder