Anneannemin en sevdigi zeytinyagli mezelerden biri.. Fava dendiginde hep kuru bakla anlasilir. Halbuki bu kelime Latince kokenliymis ve bize Rumca'dan miras kalmis. Kuru
bakliyattan yapilan butun ezmelere, Istanbul Rumlari fava dermis. Mercimek ve patatesle bile yapiliyormus. Bu kadar seyi sen nerden biliyorsun diyorsunuz kesin. Kediler cok meraklidir, hala ogrenemediniz mi? :)
Malzemeler:
500 gram kuru bakla, bir gece onceden islatilmis
1/2 yemek kasigi seker
1 limonun suyu
1 su bardagi zeytinyag
1 buyuk sogan, dogranmis
1 tatli kasigi tuz
Suslemek icin dereotu
Bir tencereye, aksamdan islattiginiz baklalari, zeytinyagini, sogani, sekeri ve tuzu koyun. Baklalarin uzerini 1,5 cm gececek kadar su ekleyin. Baklalar yumusayip helmeleninceye kadar pisirin. Eger su ilave etmeniz gerektiginiz dusunurseniz, mutlaka sicak su ekleyin. Baklayi el blenderi ile guzelce kivama getirin.
Benim yaptigim gibi sekilli bir kaliba dokerek sogumasini bekleyebilirsiniz. Dolapta bir-iki saat dinlendirdikten sonra, kalibi ters cevirerek baska bir tabaga favanizi alip, uzerini dereotuyla susleyebilirsiniz.
Afiyet olsun :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder