Perşembe, Nisan 11

Pizza

Annemin bir arkadasi var, Burak Abi. Kocaman bir adam, bize gelip beni kucagina aldiginda neredeyse kayboluyordum :) Iste onun en sevdigi yiyeceklerden biri pizzaymis. Bende hep pizza yersem onun kadar kocaman olabilir miyim acaba? Neyse, annemle babam birgun onun icin pizza yaptilar, hatta pizzalar yaptilar. Bir tane pizzayla kim doyar ki? :)


Malzemeler:

Hamur icin:

300 gram un, elenmis
4 yemek kasigi zeytinyag
190 ml sicak su (1 su bardagindan 1 parmak az)
1 tatli kasigi tuz
1 paket kuru maya

Uzeri icin:

2 kasik domates salcasi
1 tatli kasigi feslegen
1 tatli kasigi kekik
1/2 cay kasigi karabiber
1 yemek kasigi zeytinyag
Bol mozerella ya da kasar peyniri, rendelenmis
Dilediginiz malzemeler (Zeytin, biber, domates, mantar, pepperoni vb)

Hamur icin, sicak su ve yag haric, diger malzemeleri bir kapta karistirip homojen olmalarini sagliyoruz. Ben hamur yogurma makinasiyla yapiyorum fakat elde de yapmasi gayet kolay bir hamur. Sicak suyu ve yagi karistirarak yavas yavas kuru malzemeye ekliyor ve bir yandan yoguruyoruz. Yumusak bir hamur olmali, elinize yapismiyorsa olmus demektir. Kabin agzini bezle kapatip en az 30 dakika mayalanmaya birakmalisiniz. Bu arada sosu ve uzerinin malzemelerini hazirlayabilirsiniz. Domates sosu icin; salca, feslegen, kekik, karabiber ve zeytinyagini karistirin. Koyu olursa cok az su ilave edebilirsiniz. Hamurumuz mayalanip kabardiginda, tezgahimizi unlayip diledigimiz incelikte ve tepsimizin buyuklugunde aciyoruz. 
Biz ince hamur sevdigimizden, pizzamiz yaklasik yarim cm kalinliginda oluyor. Hamur piserken kabarmasin diye, catalla ya da hamur delme aparatiyla, her tarafini deliyoruz. Uzerine domates sosumuzu suruyoruz ve peynirimizi ekliyoruz. Diger ust malzemeleri de dizip, uzerine yeniden kizardiginda guzel gorunmesi icin bir miktar daha peynir koyuyoruz. Onceden isittigimiz firinin orta katında, 200 derecede yaklasik 20 dakika pisiriyoruz. Benim firinimin alti bazen az pisiriyor, siz de kontrol edip, gerekirse firini sadece alttan acip hamurunuzun iyice pistiginden emin olun :) 

Bu hamur olcusu bir tepsiye ancak denk geliyor. Esse'den aldigimiz alti delikli pizza tepsileri cok kullanisli tavsiye ederim :)

Afiyet olsun :)

1 yorum:

  1. Burçin'cim ellerine sağlık. Bize aldığın pizza tepsileri sayesinde biz de artık çok güzel pizzalar yapabiliyoruz:)

    YanıtlaSil