Annemle babam Kibris'ta universitedeyken, her yil bahar senlikleri olurmus. Bir suru yemek standlari kurulup, eglencelerin, konserlerin yapildigi bir festivalmis bu. Onlar da her bahar mutlaka, Falafel standina ugramadan gecmezlermis :) Annem evde de yapti bu nohutlu koftelerden, gercekten guzel gorunuyorlardi. Ya da ben obur oldugumdan, her sey bana guzel gorunuyor :) Artik siz de deneyip, karari kendiniz verin...
Malzemeler:
1 kase nohut, onceden haslanmis
1 buyuk sogan, rendelenmis
2 dis sarimsak, rendelenmis
3 yemek kasigi kadar maydanoz, ince ince kesilmis
2 tatli kasigi kimyon
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi karabiber
4 yemek kasigi un
Tahinli Sos icin:
1 olcu tahin
1/2 olcu limon suyu
1 dis sarmisak, rendelenmis
Yarim cay kasigi tuz
Kizartmak icin aycicek yagi
Servis icin pita ekmegi, domates, atom salata, arzuya gore tursu
Nohutlari rondoda cekmek gerekiyor. Cok sulandirmadan, bulgur tanesi kivamina geldiklerinde olmus demektir. Daha sonra bir kapta diger malzemelerle karistirarak biraz da su yardimiyla kofte hamurunu yoguruyoruz. Kivanmli bir kofte hamuru elde ettikten sonra, elimizi islatarak cevizden biraz buyukcene parcalar kopartiyor, yuvarliyor ve hafifce bastiriyoruz. Hamuru yapar yapmaz kofteleri kizartmaya kalkarsaniz kofteleriniz dagilabilir. En az iki-uc saat buzdolabinda bekletmenizi oneririm. Bekleyen kofteleri, kizgin yagda dislari kahverengi olana kadar kizartin. Bir pecete uzerinde, fazla yaglarini birakmalari icin iki dakika dinlendirin.
Kofteler dinlenirken, uzerine koyacagimiz nefis tahinli sosu hazirlayalim. Once tahini limon suyuyla kivamli bir hale getiriyoruz. Koyu olursa biraz da su ekleyebilirsiniz. Sarmisak ve tuzu da kattiginizda, harika bir sos sizi bekliyor olacak :)
Falafel, pita ekmeginin arasinda, icinde dogranmis domates, atom salata ve tursu, uzerine gezdirilmis tahin sosuyla, besleyici bir ogun haline geliyor. Dilerseniz ekmekten vazgecip, sadece salatayla da servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder