Annemle babamin Guney Afrika'da yasarken cok sevdigi bir borekmis Samosa. Ufacik bir kulubede, Hintli bir teyzeyle amca yapip satarlarmis. Onlar da kulubenin onunden her gectiklerinde dayanamaz, mutlaka birer samosa alip yerlermis :) Icinde hem hamur hem de kiyma olunca, benimde ilgimi cekti dogrusu. Annem eskiden yapip buzluga koyarmis ve canlari isteyince cikartip, kizartip yerlermis. Fakat artik kizartma yemediklerinden, ben hic goremedim bu nefis boreklerden..
Malzemeler:
Hamuru icin:
1 cay bardagi sut, oda sıcakliginda
1 cay bardagi su, oda sicakliginda
1/2 su bardagi zeytinyag
1 tatli kasigi tuz
Aldigi kadar un
İci icin:
2 buyuk boy patates, haslanmis
1 orta boy sogan, kup kup dogranmis
2 koy biberi, kup kup ince kesilmis
1/2 su bardagi bezelye, haslanmis
1 su bardagi orta yagli kiyma, kavrulmus
1/2 tatli kasigi toz zencefil
1 dis sarmisak, rendelenmis
1 tatli kasigi kirmizi pul biber
1 cay kasigi zerdecal
Kizartmak icin aycicek yagi.
Eger hamurla ugrasamam derseniz, marketlerde satilan baklava hamuru yufkalariyla da gayet nefis oluyor. Fakat elde acilan hamurun lezzeti tabiki farkli..Hamuru hazirlarken, un haric diger malzemeleri bir kapta karistiriyoruz. Unu azar azar ekliyoruz ki hamurumuz cok sert olmasin. Hamur toplanip elinize yapismadiginda, olmus demektir. Bunu da hemen hemen her hamurda oldugu gibi, bir sure uzerini orterek bekletebilirseniz kendi kendine mayalanacak ve lezzeti artacaktir. Fakat vaktiniz yoksa da sorun degil, yaptiginiz anda da kullanabilirsiniz. Ic malzemeleri ayri bir kapta karistiriyoruz. Dilerseniz kiyma yerine, haslanmis yesil mercimek de kullanabilirsiniz, vejeteryan arkadaslarimizi da dusunelim degil mi :)
Hamurumuzu incecik acip dikdortgen uzun seritler keselim. Daha sonra en kosesine ic malzememizi koyarak, ucgen seklinde saralim. Aslinda caniniz seklini nasil isterse oyle de yapabilirsiniz tabiki, fakat bizim yediklerimiz boyleydi ve ben kolay oldugu icin bu yontemi tercih ediyorum :) Sardiginiz borekleri, tavada yagi kizdirarak, rengi fotograftaki gibi oluncaya dek kizartip, sonra da afiyetle yiyebilirsiniz :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder