Çarşamba, Nisan 10

Lahana Sarmasi

Babamin en sevdigi yemeklerden biri daha...Ben bu yemeklerin dislarinin kaplanmasina anlam veremiyorum aslinda, ne gerek varsa...Neyse onlar bu dolma denen yemekleri cok seviyorlar. Bana hindili mamami aldiklari surece sorun yok, kendilerine ne isterlerse pisirebilirler :) Bu Elazig usulu pisen bir yemekmis, annem oyle soyledi. Nar eksili, acili ve isotluymus..


Malzemeler:

1 orta boy sarmalik lahana
1 su bardagi pirinc

1/2 su bardagi bulgur
2 orta boy sogan, rendelenmis
1 yemek kasigi  biber salcasi

300 gram orta yagli kiyma
3-4 dal maydanoz, ince ince dogranmis
1 yemek kasigi nane
1 cay kasigi karabiber
1 tatli kasigi kirmizi pul biber

1 tatli kasigi isot
2 tatli kasigi tuz
1 cay bardagi zeytinyagi

3-4 kasik nar eksisi

Lahanalari yaprak yaprak ayiralim baslarinin kalin damarlarini alalim ve yikayalim. Tencerede  kaynattigimiz suyun icine bir tatli kasigi tuz koyup, lahanaları haslayalim.Daha sonra sogumalari icin ayri bir kaba alalim.Ic malzemesi icin, yikadigimiz pirinci (nar eksisi ve yag haric) ve diger malzemeleri ayri bir kapta karistiralim.

Yapraklari ortadan keselim, uzun dikdortgenler seklinde olabilir, sarilabilecek sekilde kesip ayarlayalim. Ic harctan goz karari koyup rulo gibi saralim, avcumuzda sıkalım. Tencerenin altina lahananin kalin kenarlarini koyalim, uzerine sardigimiz dolmalari dizelim. Dizme islemi bitince, dolmaların uzerini kapatacak kadar suyumuzu, nar eksisini ve zeytinyagini ekleyelim. Arzuya gore tuz koyup, dolmalarin uzerine agir bir tabak kapatalim ki dolmalarimiz acilmasin. Tencerenin kapagini kapatarak once orta ateste, kaynamaya baslayinca kisik ateste yaklasik 30-40 dakika pişirelim.

Afiyet olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder