Pazar, Ağustos 18

Süslü Fidoş

Dedemin sevdigi Elazig yemekleri arasinda, suslu fidos adinda bir patlican yemegi varmis. Ben uzun sure patlicanlarin canli olup olmadiklarini patimle kontrol ettikten sonra, onlarla oynamaya calistim. Fakat annem tabiki izin vermedi.

Malzemeler:

500 gr kiyma
1 buyuk sogan, rendelenmis
3-4 dal maydanoz, ince kiyilmis
1 tatli kasigi kirmizi pul biber
3-4 adet patlican
1 corba kasigi domates salcasi
1 corba kasigi zeytinyag
1 su bardagi su
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi karabiber




Firininizi 200 dereceye ayarlayip isinmaya birakin.
 
Kofteleri yapmak icin, kiyma, sogan, maydanoz ve kirmizi pul biberi bir miktar tuzla iyice yogurun. Bir kenarda dinlenmeye birakin.

Patlicanlarinizi yikayarak alacali soyun ve tuzlu suda acisinin cikmasi icin 15-20 dakika bekletin. Daha sonra yikayarak kurulayin ve tamamen kesilmeyecek sekilde 3-4 santimlik dilimlere bolun. 

Bir kasede, salca, zeytinyag, su, tuz ve karabiberi karistirarak sosunuzu hazirlayin. 

Kofteden ceviz buyuklugunde parcalar kopartarak, patlicanlarin dilimlediginiz ara kisimlarina elinizle iterek yerlestirin. Kofte parcalari buyuk gelirse kucultun. Bu sekilde kofteleri patlican dilimlerinin arasina yerlestirdiginizde, patlicanlariniz kivrilarak hos bir goruntu olusturacak. 

Tepsiye yerlestirdiginiz kofteli patlicanlarin uzerine, hazirladiginiz salcali sosu dokun. 

Kofteleriniz fazla gelirse, benim gibi icine patlicansiz birkac kofte yapip ekleyebilirsiniz.

Onceden isinan firininizda, once uzerini folyoyla kapatarak yaklasik 1 saat pisirin. Daha sonra folyoyu kaldirarak patlicanlar kizarip hafif suyunu cekene kadar pisirmeye devam edin.

Pismesi uzun surse de, cok lezzetli bir patlicanli yemek tarifi suslu fidos...

Ben, kiymayi yagsiz istememe ragmen, pistikce yagini saldi ve oldukca yagli bir yemek oldu. O yuzden ayrica yag eklemenizi tavsiye etmem. 

Umarim tarifimizi dener ve begenirsiniz...

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder