Annem gecenlerde bir yemek kitabi aldi. Gerci ben buna pek anlam veremedim, zaten guzel yemek yapiyor kitaba neden ihtiyaci varki..Neyse, sanirim icinde her yoreye ozgu farkli lezzetler varmis. Babam kitaptan bir sayfa acip seciyor ve annem aksama onu yapiyor. Bazen benim sevebilecegim yemekler de oluyor tabiki :) Bu top kofteler dedemin cok sevdigi Harput yemegine benziyormus, fakat icindekiler biraz degisikmis. Ne de olsa Bitlis ile Elazig cok da uzak sayilmazlar :)
Malzemeler:
250 gram hic yagsiz kıyma
1 çay bardagi koftelik bulgur
1 çorba kasigi kuru reyhan
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi karabiber
1 tatli kasigi kimyon
2 orta boy sogan, kup kup ince dogranmis
2 corba kasigi salca
2 corba kasigi zeytinyag
2 su bardagi su
Yarım su bardagi haslanmis yesil mercimek
Yarım su bardagi haslanmis nohut
Yarım limon suyu
Bir kapta kiyma, koftelik bulgur, reyhan, tuz, karabiber ve kimyonu, bir kucuk kase su yardimiyla iyice yogurun. Hamurunuz cok sert olmasin. Her biri findik buyuklugunde kofteler
yapın. Bir kenarda bekletin. Sogani tencereye alin.
Salca ve zeytinyagi ilave ederek, 2-3 dakika soteleyin. Daha sonra suyunu
ekleyip, kaynatin. Hazirladiginiz kofteleri de ekleyerek 15 dakika daha kaynatip, yesil mercimek, nohut ve limon suyunu ekleyin. 10 dakika kisik ateste, son ekledigimiz malzemelerin yemekle ozdeslesmesine izin verin. Ocaktan aldigimiz yemegimizi, pulbiber ile susleyerek servis yapabiliriz.
Afiyet olsun :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder