Salı, Mayıs 27

Ic Baklali Enginar

Annemle babam, zeytinyagli yemekleri cok severler. Bizim evde bu aralar en cok pisen zeytinyagli ise, ic baklali enginar. Annem ic baklalari ayiklarken ayaklarina sarilip uyumayi cok seviyorum. Mutfakta gecirilen zamanlar benim icin genelde keyifli oluyor. Cunku yesil seylere zaafim var ve annem dereotu ya da nane saplariyla oynamama izin verdiginde cok mutlu oluyorum.

Malzemeler:

300 gr iç bakla
5 adet enginar
1 orta boy sogan, kup kesilmis

1 cay bardagi zeytinyagi
2 adet kesme şeker

1/2 limonun suyu
Tuz 





Ben enginarlari aldigim sekliyle suyunda sakladigim icin, ayrica limonlu suda bekletmiyorum. Fakat enginarlarinizi aldiginiz sudan ayirip yikadiysaniz, tencereye koyana dek limonlu suda bekletmenizde fayda var.

Soganlari zeytinyagda 1-2 dakika kavurun. Enginarlari suzerek cukur kisimlari asagiya bakacak sekilde tencereye dizin. Limonu, tuzu ve sekeri ekleyin. Enginarlarin uzerini 1 parmak gececek kadar sicak su ilave edin. Tencerenizin kapagini kapatarak yaklasik 20 dakika, kisik ateste pisirin.

Bu arada baska bir tencerede su kaynatin. Yikadiginiz ic baklalari kaynayan suya atin ve sadece 5 dakika pisirdikten sonra cikartip suzun. Daha fazla pisirirseniz baklalariniz cok piser ve dagilir. Kolay ayiklamak icin soguk suya tutacaginiz baklalarinizin kenarindan bicakla cizik atip soyarak, kabuklarindan kurtarin.

Enginarlarin cukur kisimlari yukari bakacak sekilde tencerenizde cevirin. Ayikladiginiz ic baklalari 20 dakika pismis olan enginarlarinizin uzerlerine paylastirin. Yaklasik 10 dakika da bu sekilde pisirdikten sonra, ocagi kapatin ve yemeginizi tenceresinde, kapagini acmadan sogumaya birakin. Unutmayin, tenceresinde soguyan zeytinyaglilar cok daha lezzetli olur. 

Enginari dilerseniz ilik, dilerseniz buzdolabinda sogutarak servis yapabilirsiniz. Dereotu seviyorsaniz, servis ederken uzerine eklemeyi unutmayin.

Afiyet olsun...

2 yorum:

  1. canım çekti, tarif için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakla sezonu bitti gibi, artik kuru baklalar cikiyor taze baklalarin icinden. Ama yine de denemeye deger tadi :) Afiyet olsun...

      Sil