Perşembe, Ocak 9

Zencefilli Kurabiye

Annemin yeni yil gelmeden bir hafta once hazirlamayi cok sevdigi bir sey var. Zencefilli kurabiyeler... Bu sene de herzamanki gibi menude yerlerini aldilar. Tadina bakamadim, evet sekerli seyler yemem yasak. Aslina bakarsaniz, elmali kurabiyeler kadar ilgimi cektigini de soylemem. 


Malzemeler:

250 gr un
2 dolu tatli kasigi toz zencefil
1 tatli kasigi tarcin
1 cay kasigi nutmeg
1/2 cay kasigi karanfil, ezilmis
1 cay kasigi karbonat
1 fiske tuz
100 gr margarin/tereyag
75 gr kahverengi seker
1/2 su bardagi pekmez
1 yumurta







Buyuk bir kasede, un, zencefil, tarcin, nutmeg, karanfil, karbonat ve tuzu karistirin.

Baska bir kasede, margarin ve sekeri mikserle iyice cirpin. Yumurtayi ve pekmezi ekleyin. Kuru malzemeleri ilave edin ve guzelce karistirin. Eger hamurunuz yumusak olursa, biraz daha un ilave edebilirsiniz. Kullanilan unun cinsine gore, miktar farklilik gosterebilir. Altina un serpilmis cam bir kasede hamurunuzu buzdolabina koyun ve 1-2 saat dinlendirin.

Firininizi 180'ye ayarlayarak isinmaya birakin.

Dinlenen hamurunuzu iki parcaya bolun. Birini buzdolabinda saklamaya devam edin. Kitir kitir kurabiyeler icin, hamurun yeterince soguk olmasi onemli. 

Hamuru acacaginiz yuzeye un serpin ve yaklasik 1 cm kalinliginda acin. Dilediginiz kurabiye kalibiyla kesin ve yagli kagit serdiginiz tepsiye dizin. 

Yaklasik 10-15 dakika sonra, nefis kurabiyelerinizi firindan cikartin ve sogumalari icin sabretmeye calisin :) 

Diger hamuru buzdolabindan cikartip, ayni islemleri uygulayarak pisirebilirsiniz. Ya da buzlukta daha sonra kullanmak uzere saklayabilirsiniz. Onemli olan, hamurunuzla cok oynamadan, hala sogukken firina girmeye hazirlamaniz.

Bu olculerle, kalibinizin buyuklugune gore, yaklasik 35-40 kurabiye elde edebilirsiniz.

Ben kurabiyelerin uzerini glazurle susledim. Dilerseniz, pudra sekeri ile de susleyebilir ya da sade olarak yiyebilirsiniz. 

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder