Perşembe, Eylül 19

Patile

Annemin en sevdigi Elazig lezzetlerinden biri de bugun sizlerle tarifini paylasacagimiz Patile'ymis. Hamurlu bir yiyecek oldugu icin bende seviyorum ama tabiki benimle kimse paylasmiyor. Kokusu bile nefis... Yeterince aglanip sizlanirsam, belki bir parcacik yiyebilirim...

Malzemeler:

Hamuru icin
2 1/2 su bardagi ilik su
1 corba kasigi zeytinyag
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi kuru maya
Aldigi kadar un

Ici icin
500 gr sert peynir (mumkunse Elazig peyniri), rendelenmis
1/2 demet maydanoz, ince kiyilmis
1/2 demet taze sogan, ince kiyilmis

Yaglamak icin tereyag


Bir miktar un, tuz ve maya karistirilir. Zeytinyag ve su ilave edilerek yogurulur. Ele yapismayacak kivamda bir hamur olana dek un eklenir. En az 20 dakika, vaktiniz varsa 1 saat bekletilir.

Ic malzeme karistirilir ve bir kenarda bekletilir. 

Mayalanip dinlenen hamur dilediginiz buyuklukte yapilmak uzere bezelere ayrilir. Biz tembellik yapip, kocaman saci cikartmamak icin, tavada pisirmeyi tercih ettik ve hamuru kucuk parcalara bolduk.

Bicakla kestigimiz hamur parcalarini birer kez yogurup kenara aliyoruz. Hepsini tek tek, ince acip, arasina birer yemek kasigi ic koyarak, yarim ay seklinde kapatiyoruz. Tabi siz daha buyuk patileler yaparsaniz, ic malzemesini daha fazla koymaniz gerekecek. 


Onceden isitilmis sacin ya da yagsiz tavanin uzerinde, iki tarafi da pembelesene dek pisiriyoruz.

Pisen patilelerimizin uzerini bol tereyagla yagliyoruz. Bu hamurisi ne yazikki bol tereyagla yaglandiginda cok daha guzel oluyor. O yuzden elinizi korkak alistirmayin :) 

Bu hamur olcusunden, orta boy 12 adet patile cikiyor.  

Tabi, en guzel patile, koyde yer sofrasinda acilip, gercek tereyag ve Elazig peyniri ile sac uzerinde, odun atesinde yapilandir :)

Ama siz yine de bir kere evde pisirmeyi deneyin, pisman olmayacaksiniz...

Afiyet olsun...

6 yorum:

  1. ya gerçekten çok güzel görünüyor...yemek oyunları

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tesekkurler... Denerseniz yorumlarinizi beklerim :)

      Sil
  2. bir elazığlı olarak yazıyorum size..patileyi yemiyeli bayağı oldu,,emeğinize sağlık.hemen bugün yaptıracagım,,,makyaj oyunları

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize çok sevindim :) Benim de Elazığ'a gittigimde yemeden donmek istemediklerimden...

      Sil
  3. Elazığ' a gittiğim zaman Sevgili Annem 1. sırada patile, 2. sırada içli köfte yapar.. Sevgiyle yapılmış yemeğin tadına doyum olmaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız, en önemlisi yemeğe sevgi katmak... Bir de yöresel lezzetleri, ait olduğu yerlerde yemenin keyfi ayrı...

      Sil