Pazar, Mayıs 5

Yaprak Sarma

Babamin favori yemeklerinden biri daha...Galiba babam herseyi seviyor, kereviz ve kabak haric :) Bu yapmasi cok uzun suren bir yemek. Ben bu esnada annemin ayaklarinin dibinde kivrilip uyumaktan hoslaniyorum...

Malzemeler:

500 gram asma yapragi
2 su bardagi pirinc
1 su bardagindan biraz az zeytinyag
4 orta boy sogan, kup kup ince kesilmis
2 domates, rendelenmis
1 yemek kasigi domates salcasi
2 kesme seker
1 yemek kasigi dolmalik fistik
1 yemek kasigi kus uzumu
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi taze cekilmis karabiber
1 tatli kasigi nane
1/2 limon suyu

Asma yapraklariniz tazeyse, kaynar suda sararincaya kadar haslayin. Salamuraysa da, tuzunu atmasi icin yine kaynar suya batirip cikartmakta fayda var.

Yapraklar sogurken biz icini hazirlayalim. Soganlar ve dolmalik fistik zeytinyaginda pembelesinceye kadar kavrulur. Iyice yikanip suzulen pirinc soganin icine atilir ve sararincaya kadar kavrulur. Salca ve domates eklenerek 1-2 dakika pisirilir. Pirinc olcusu kadar olcu su konulur ve malzemeler kisik ateste suyunu cekene kadar beklenir. Ocak kapatilir. Ilik suda bekletilerek copleri ayiklanmis kus uzumleri, seker, tuz, karabiber ve nane eklenerek karistirilir. Tencerenin kapagi kapatilarak, ilinmaya birakilir.

Bir tabagin icinde, yapraklar acilarak birer kasik malzeme konulur ve sarilir. Tencereye dizilen dolmalarin uzerine parlak olmalari icin bir kasik zeytinyag konulur. Limon suyu gezdirilir. Pirinc olcusu kadar olcu su konur, uzerine agir bir tabak kapatilarak, agir ateste suyunu cekinceye kadar pisirilir. Kapagi kapali olarak sogumaya birakilir. Limon dilimleriyle susleyerek servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder