Ben cikolata sevmiyorum. En sevdigim sey sade dondurma. Ama herkes nutella denen cikolatayi cok seviyor duyuyorum. Dev kavanozlarda bile satiyorlarmis. Anneannem, eskiden annemler evde saglikli yapilan seyleri yesinler diye hep evde yaparmis nutellayi. Bir de sarelle cesmeleri varmis eskiden. Annemle dayim goturdukleri tasa bir cesmeden cikolata doldurularmis heyecanla...
Malzemeler:
2 su bardagi findik
350 gram cikolata, kucuk kesilmis
3 yemek kasigi sivi yag
2 yemek kasigi pudra sekeri
2 yemek kasigi light kakao
1 cay kasigi vanilya
1 fiske tuz
Onceden 180 derecede isitilmis firinda, yagli kagit uzerinde, findiklari 10 dakika kadar kavurun. Eger kabuklari varsa, firindan cikarttiginizda bir havlu kagit yardimiyla elinizde ufalayarak kabuklarini temizleyin. Biraz kabuk kalabilir, sorun olmayacaktir.
Ocakta kucuk bir sos tavasinda su isitarak, uzerine baska bir tasla cikolatalari koyun ve benmari usulu eritin. Ocaktan alip, ara sira karistirarak ilinmaya birakin. Bitter ve sutlu cikolatayi karistirarak kullanabilirsiniz.
Findiklar biraz ilininca, rondoya koyarak, macun kivamina gelene kadar
cekin. Bu islem, rondonuzun gucune gore, biraz zaman alabilir. Findiklari iyi cekmeniz cok onemli. Yagi da katarak islemi hizlandirabilirsiniz. Daha sonra, seker, kakao, vanilya ve tuzu da ekleyerek, karisimin kivami istediginiz gibi olana dek karistirin. En son erimis cikolatayi ekleyerek, 1-2 dakika daha karistirmaya devam edin. Iste ev yapimi nefis nutellaniz hazir...Ilk basta biraz sivi olabilir, fakat sogudukca katilasacaktir.
Bu tariften, buyuk nutella kavanozu kadar bir miktar elde ediliyor. Fotograftaki gibi suslu kavanozlar yapip, arkadaslariniza kahvaltiya giderken, kendi yaptiginiz nutelladan goturebilirsiniz. Kavanoza ya da saklama kabina koydugunuz nutellaniz oda sicakliginda 2 hafta dayanacaktir. Tabi mumkunse :) Kavanozlara koyarken kullandiginiz spatulayi siyirmayi da unutmayin :)
Afiyet olsun :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder