Annem gecen Cuma gunu sevincle elinde acik yesil toplarla eve geldi. Ben tam bunlar ne acaba diye dusunurken, anneannesinin onlar icin yaptigi recellerden bahsetti. Bu
recelin yapimi biraz emek ve sabir istiyormus. Kirec denen beyaz bir toza batirilarak yapildiginda tatli niyetine de
yenilebilirmis.
Malzemeler:
600 gram incir (pazarda satilan iki poset)
600 gram toz şeker
3 su bardagi su
1/2 limon suyu
4-5 karanfil
Incirleri kabuklu aldiysaniz
kabuklarini soyun. Fakat genelde pazarlarda soyulmus satiliyor. Tencereye alip uzerini ortecek kadar sicak su ekleyin. 5
dakika kaynatip suyunu suzun. Incirleri suzgece alip elinizle hafifce bastirarak
sularini cikartin. Bu islemi soguk su akan muslugun altinda yapmak en kolayi :) Yoksa her seferinde elleriniz yanabilir. Tekrar sicak su ekleyip 5 dakika kaynatin. Bu islemleri uc
kez tekrarlayin. Amacimiz incirlerin aciligindan kurtulmak :)
Başka bir tencerede 3 bardak suyla sekeri kaynatin. Seker
eridiginde limon suyu ve karanfilleri ekleyip 15-20 dakika kaynatin, incirleri
ilave edip 30-35 dakika daha kaynatin. Kivamın tutup tutmadigini kontrol etmek icin porselen bir
tabaga bir damla recelin suyundan damlatin. Tabagi hafifce egdiginizde
recel akmiyorsa kivama gelmistir. Recel
kisik ateste kaynatilarak rengi koyulastirilir. Rengini zevkinize gore
ayarlayabilirsiniz. Tencereyi
ocaktan alin. Receli sicak sicak kavanozlara doldurup
kapaklarini kapatip ters cevirin. Soguduktan sonra buzdolabina koymadan
saklayabilirsiniz.
Recelin rengi koyu yesil olsun diye mercimek tanesi buyuklugunde goktasi eklerler. Dogrusu ben zehirli maddeleri yiyeceklere koymaktan yana degilim. Yine de aklinizda bulunsun.
Kirec kullanmadan yaptiginiz incir receli yumusak olur, biraz tane tane kitir kitir recel isterseniz kirece yatirma islemi yapmalisiniz. Bu da yine tercih ettigim yontemlerden biri degil.
Bu sekliyle de recelimiz gayet nefis oluyor, emin olabilirsiniz..
Afiyet olsun :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder