Pazartesi, Nisan 7

Turlu - Guvec

Annem sebzeleri ayiklayip keserken yaninda durmaya bayiliyorum. Yemekte yesil renkli bir sebze varsa, mutlaka onunla oynamak istiyorum. Nedense yesil renge karsi bir zaafim var. Amacim sadece oyun, bobreklerimdeki kristaller yuzunden bu aralar tatsiz mamalarla besliyor annem beni... Acaba yine ton baligi yiyebilecek miyim? Ne dersiniz?

Malzemeler:

2 orta boy sogan, kup kup dogranmis
10-15 adet fasulye, ayiklanmis ikiye bolunmus
2 adet patlican, alacali soyulup dogranmis
1 adet kabak, kup dogranmis
1 orta boy patates, kup dogranmis
2 adet koy biberi, dogranmis
2 adet domates, rendelenmis
1 tatli kasigi biber salcasi
1 tatli kasigi domates salcasi
3-4 dis sarimsak
3-4 yemek kasigi zeytinyag
Tuz
Karabiber
Sicak su


Bizim evde sebze yemekleri etli yapilmaz. Esimin de benim de, etle sebze karisinca tadi hosumuza gitmiyor. O yuzden evimizde turlu etsiz yapiliyor. Siz et de eklemek isterseniz, 250 gr kusbasi kuzu eti yeterli olacaktir.

Malzemeleri, yazdigim siraya gore guvecinize ya da tencerenize dizmenizi tavsiye ederim. Tum sebzelerin pisme sureleri dikkate alinarak olusturulmus bir siralamadir. Bir de, sebzelerinizi mumkun oldugunca ayni boyda dograyin ki, kimileri piserken kimileri cig kalmasin. 

Ben daha saglikli oldugu icin sogani kavurmuyorum. En alta soganlari dizin. Uzerine sirayla fasulye, patlican, (dilerseniz et), kabak, patates, (istege gore bamya) ve koy biberini ekleyin. Sarimsaklari ikiye bolup bosluklara yerlestirin. Domatesi, tuz, karabiber ve salcalari mutfak robotunda cekip en uste yayabilirsiniz. Yaklasik 2-3 su bardagi sicak suyu da ilave ettikten sonra, ocaginizi acin ve turlunuzu bir tasim kaynatin. Daha sonra, ocagin en kucuk gozunde, kapagi kapali olarak, en kisik ateste 2-3 saat kadar pisirin. Dilerseniz bu asamayi firinda da yapabilirsiniz.

Turluyu toprak guvecte yapinca tabiki ayri bir lezzeti oluyor. Toprak kokusu yemege siniyor ve muhtesem bir aromaya donusuyor. Umarim tarifimizi dener ve begenirsiniz.

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder