Perşembe, Ağustos 22

Bozulan Bilgisayar

Annem birkac gundur biraz mutsuz... Cunku blogumuzu yazdigi bilgisayarin harddisk denen bir parcasi varmis, o bozulmus. 

Haftalardir itinayla ugrastigi, blogumuzun Ingilizce versiyonu da harddiskle beraber maalesef gitti. Ben surekli yaramazlik yaparak keyfini yerine getirmeyi denediysem de, biraz motivasyonunu kaybetmis gibi... 

Annemin keyfini nasil yerine getirecegimi sasirdim dogrusu.. Sabahlari kafasinin uzerinde cikip uyuyorum, pesinden ayrilmiyorum, nereye gitse kosarak yaninda bitiyorum. Hatta bileklik ya da kolye yaparken bile, gidip boncuklarini dagitiyorum gulsun diye... Fakat bunun sonu genelde azar oluyor... Gece bile uslu uslu ayaklarinin dibinde kivrilip uyuyorum. Normalde yatak basinin tepesine cikip, ordan asagi atlamayi cok sevmeme ragmen...

Belki birkac gun yazi yazamayiz. Sizde bizi ozlersiniz hem bu arada :) Akliniza gelen, sitemizde gormek istediginiz tarifler olursa da, yorum yazarak bize haber vermeniz yeterli...

Afiyetle kalin...

Çarşamba, Ağustos 21

Karides Guvec

Pazartesi gunu annem babaannemle Kadikoy'e gitmisti. Carsinin icinden gecerken gordugu harika baliklar ve karidesler sayesinde, sizlerle karides guvec tarifini paylasmaya karar verdik. Ben Arap Ablam gibi karides duskunu degilim, baligi daha cok seviyorum... Arap Ablam kim mi? Tabiki babaannemin evinde yasayan kiz kardesim :) Gerci onu gorunce anlamadigim bir sekilde sinirleniyorum. O ise beni pek onemsemeyip gidip yatiyor. Herkes sadece beni sevsin istiyorum... Sinirlenmekte haksiz miyim?


Malzemeler:

500 gr karides
4-5 adet mantar, dorde bolunmus
2 dis sarimsak, rendelenmis
2 adet sivri biber, ince dogranmis
2 adet domates, kup kup dogranmis
1/2 corba kasigi tereyag
1 cay kasigi tuz
1/2 cay kasigi karabiber
100 gr kasar peyniri, rendelenmis


Karidesleri taze kabuklu halde aldiysaniz, 2 corba kasigi sirke eklediginiz kaynar suya atarak, en fazla 5 dakika olmak uzere pisirin. Karidesi cok fazla pisirirseniz sertlesir ya da erir, aklinizda olsun.

Karidesler pistiginde suzun ve ayiklayabileceginiz kadar soguyuncaya kadar bekleyin. Once kafalarini kopartarak, kabuklarini cikartin. Sirt kisimlarini bicakla cizerek, ic organlarini temizleyin. Karidesin sirtinda goreceginiz siyah cizgi, onun ic organidir. Eger temizlemezseniz, yemeginizde aci bir tat olusabilir.

Tavaya tereyagi koyun ve yanmadan isinmasini bekleyin. Biberleri ve sarimsagi 1-2 dakika kavurun. Mantarlari ekleyin. Mantari yuksek isida pisirirseniz suyunu salmaz, boylece suyunu cekmesini beklemek zorunda kalmazsiniz. Karidesleri de ekleyerek biraz cevirin. Domatesi, tuzu ve karabiberi de ilave ederek, domatesler sularini salana kadar pisirin.

Firininizi 180 dereceye ayarlayarak isinmaya birakin.

Pisen karides guvecinizi, bir guvec kabina alarak, uzerine kadar peyniri serpistirin. Isinmis olan firininiza atip, kasarlar eriyip pembelesinceye kadar pisirin. Nefis guveciniz servise hazir.

Afiyet olsun...

Salı, Ağustos 20

Yeşil Patates Püresi

Size annemde cok pure tarifi var demistim :) Bu da, sebzeyle pek arasi olmayanlar icin denedigi bir tarif. Ama dedigim gibi, her ne kadar karbonhidratli seyleri sevsem de, et benim icin daha onemli :)

Malzemeler:

4-5 buyuk patates, soyulmus ve dogranmis
250 gr taze bezelye ici 1 su bardagi sut 1 corba kasigi tereyag 1 tatli kasigi tuz 1/2 cay kasigi taze cekilmis karabiber Bir fiske tane hindistan cevizi (nutmeg) rendesi




Patatesleri kaynayan tuzlu suda yumusayana kadar pisirecegiz. Yalniz bu sefer, patatesler pismeye basladiktan 5-6 dakika sonra, icine bezelyeleri atip beraber haslayacagiz.

Sut kullanmak istemezseniz ya da evinizde yoksa, bu haslama suyundan 1 su bardagi ayirarak purenizde kullanabilirsiniz.

Pisen patates ve bezelyelerin suyunu suzerek, ezici yardimiyla pure haline getiriyoruz. Sutu, terayagi, tuz, karabiber ve nutmegi ekleyerek iyice karistiriyoruz. Yesil puremiz servise hazir...

Dilerseniz bezelye yerine, avokado ya da brokoli de kullanabilirsiniz. Olgun avokado, patatesler haslandiktan sonra cig olarak eklenebilir. Brokoliyi ise ayri bir yerde haslamanizi tavsiye ederim, cunku cok hizli yumusayan bir sebze. Boylece, brokoli yemeyen bir cocugunuz varsa, bu sekilde sunum yaparak yemesini saglayabilirsiniz...

Afiyet olsun...

Pazartesi, Ağustos 19

Kremali Patates Puresi

Daha once karnabaharli bir patates puresi tarifi paylasmistik sizlerle. Fakat annemin cesit cesit pure tarifleri bitmez. Cunku babamin en sevdigi seylerden biri de patates puresi. Ben de yiyebilir miyim diye kontrol ettim fakat, yaninda pisirilen etler daha cok ilgimi cekti :)

Malzemeler:

4-5 buyuk patates, soyulmus ve dogranmis
1/2 kutu krema
1 cay bardagi sut
1 corba kasigi tereyag
1/2 cay kasigi rendelenmis sarimsak
1 tatli kasigi tuz
1/2 cay kasigi taze cekilmis karabiber
Bir fiske tane hindistan cevizi (nutmeg) rendesi


Patatesleri kaynayan tuzlu suda yumusayana kadar pisiriyoruz.

Pisen patateslerimizin suyunu suzerek, ezici yardimiyla pure haline getiriyoruz. Sutu, kremayi, terayagi, sarimsak, tuz, karabiber ve nutmegi ekleyerek iyice karistiriyoruz. Nefis patates puremiz servise hazir.

Dilerseniz benim gibi krema sıkıcıyla gorsel acidan da guzel bir sunum yapabilirsiniz :)

Afiyet olsun...

Pazar, Ağustos 18

Süslü Fidoş

Dedemin sevdigi Elazig yemekleri arasinda, suslu fidos adinda bir patlican yemegi varmis. Ben uzun sure patlicanlarin canli olup olmadiklarini patimle kontrol ettikten sonra, onlarla oynamaya calistim. Fakat annem tabiki izin vermedi.

Malzemeler:

500 gr kiyma
1 buyuk sogan, rendelenmis
3-4 dal maydanoz, ince kiyilmis
1 tatli kasigi kirmizi pul biber
3-4 adet patlican
1 corba kasigi domates salcasi
1 corba kasigi zeytinyag
1 su bardagi su
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi karabiber




Firininizi 200 dereceye ayarlayip isinmaya birakin.
 
Kofteleri yapmak icin, kiyma, sogan, maydanoz ve kirmizi pul biberi bir miktar tuzla iyice yogurun. Bir kenarda dinlenmeye birakin.

Patlicanlarinizi yikayarak alacali soyun ve tuzlu suda acisinin cikmasi icin 15-20 dakika bekletin. Daha sonra yikayarak kurulayin ve tamamen kesilmeyecek sekilde 3-4 santimlik dilimlere bolun. 

Bir kasede, salca, zeytinyag, su, tuz ve karabiberi karistirarak sosunuzu hazirlayin. 

Kofteden ceviz buyuklugunde parcalar kopartarak, patlicanlarin dilimlediginiz ara kisimlarina elinizle iterek yerlestirin. Kofte parcalari buyuk gelirse kucultun. Bu sekilde kofteleri patlican dilimlerinin arasina yerlestirdiginizde, patlicanlariniz kivrilarak hos bir goruntu olusturacak. 

Tepsiye yerlestirdiginiz kofteli patlicanlarin uzerine, hazirladiginiz salcali sosu dokun. 

Kofteleriniz fazla gelirse, benim gibi icine patlicansiz birkac kofte yapip ekleyebilirsiniz.

Onceden isinan firininizda, once uzerini folyoyla kapatarak yaklasik 1 saat pisirin. Daha sonra folyoyu kaldirarak patlicanlar kizarip hafif suyunu cekene kadar pisirmeye devam edin.

Pismesi uzun surse de, cok lezzetli bir patlicanli yemek tarifi suslu fidos...

Ben, kiymayi yagsiz istememe ragmen, pistikce yagini saldi ve oldukca yagli bir yemek oldu. O yuzden ayrica yag eklemenizi tavsiye etmem. 

Umarim tarifimizi dener ve begenirsiniz...

Afiyet olsun...

Cumartesi, Ağustos 17

Acili Ezme

Anneannemin çok sık yaptigi bir salata ve meze acili ezme. Goruntusu guzel olsa da, icinde et olmadigindan sadece koklayip kontrol etmekle yetiniyorum. Zaten pek bir aci kokuyor, hayatta yemem...

Malzemeler:

5 orta boy domates, ince dogranmis
1 salatalik, kucuk kup kup kesilmis
2 aci yesil sivri biber, ince kesilmis
1 buyuk sogan, ince kesilmis
2 dis sarimsak, rendelenmis
1 tatli kasigi aci biber salcasi
1 tatli kasigi domates salcasi
2-3 corba kasigi zeytinyag
3-4 dal maydanoz, ince kiyilmis
3-4 corba kasigi nar eksisi
1 cay kasigi tuz
1 cay kasigi taze cekilmis karabiber

Butun malzemeleri dilerseniz mutfak robotu kullanarak da cekebilirsiniz. Mutfak robotunda cekilen domates, suyunu daha kisa surede salacaktir. Fakat robot kullanacaksaniz, malzemeleri cok da ezmemeye ozen gosterin.

Tum malzemeleri derin bir kapta karistirin. Bir sure sularini salmalari icin dinlendirin. Daha sonra tekrar karistirarak servis tabagina alin. 

Yapilisi cok kolay olan bu mezeyi, yaninda firinlanmis pita ekmegiyle, yemekten once  atistirmalik olarak da servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun...

Cuma, Ağustos 16

Etli Alinazik

Annemle babam Gaziantep'te yedikleri etleri anlata anlata bitiremezler. Beni goturmedikleri icin yorum yapamiyorum tabiki, mutlaka guzeldir. Fakat disari cikamadigim icin, genelde evde pisirilen etlerle ilgilenmeyi tercih ediyorum :)

Malzemeler:

3-4 adet patlican
200 gr kuzu eti, kusbasi kesilmis
200 gr suzme yogurt
2 dis sarimsak, dovulmus
1 tatli kasigi kirmizi pul biber
1 corba kasigi tereyag
1 cay kasigi kirmizi pul biber, tereyag sosu icin
Tuz
Karabiber


Oncelikle, patlicanlarinizi yikayarak, uzerlerine bicakla birkac delik delin ve ocakta ya da firinda kozleyin. Kozlerken patlicanlarinizi delmezseniz, isinin etkisiyle kabuklari patlayabilir, dikkatli olun. Iyice yumusayan kozlenmis patlicanlarinizi, kabuklarinin rahat soyulmasi icin, kalin gazete kagidina ya da folyoya sararak soguyana kadar bekletin. 

Patlicanlarimizin sogumasini beklerken, bir kapta suzme yogurdu iyice cirpalim. Biraz tuzla dovulmus sarimsaklari ekleyelim...

Bu arada etlerimizi tavada guzelce kavuralim. Pismeye yakin, kirmizi pul biberi ve taze cekilmis karabiberi ekleyerek karistiralim. Etleri kurutmadan pisirmeye ozen gosterelim.

Patlicanlarimiz yeterince sogudugunda, kabuklarini soyalim ve ince ince dograyalim. Tavaya bir tatli kasigi kadar tereyag koyarak, patlicanlarimizi ekleyelim ve karistirarak isitalim. Ocagimizin altini kisarak yogurdumuzu ekleyelim, 1-2 dakika karistirip ocagi kapatalim. Eger yuksek isida bu islemi yaparsaniz yogurdunuz kesilip putur putur bir goruntu olusur. 


Patlicanimizi servis tabagina alip, uzerine etleri yayalim. En uste, kirmizi biberle tatlandirilip eritilmis tereyagimizi gezdirelim. Nefis Alinazik yemegimiz hazir. Sicak olarak servis yapalim.

Afiyet olsun...

Perşembe, Ağustos 15

Tukenmez (Peynir Eritmesi)

Annemin anneannesi, bu erimis peynirli tarifi pek sık yaparmis. Adinin tukenmez olmasinin nedeni ise, oldukca yogun ve doyurucu olmasiymis. Ben peyniri cok severim biliyorsunuz. O yuzden annem tukenmez yerken mutlaka gidip yanina otururum.

Malzemeler:

200 gr beyaz peynir
1/2 cay bardagi su
1 corba kasigi zeytinyag
1 cay kasigi kirmizi toz biber








Peyniri bir tavaya alip, eriyene kadar karistirin. Iyice eridiginde suyu ve yagi ekleyin. 5-6 dakika surekli karistirarak pisirin. Son olarak kirmizi toz biberi ekleyin, 1-2 dakika daha biberin peynirle karismasi icin bekleyin ve ocagi kapatin.

Yaninda kizarmis ekmek ve çayla, sicak olarak servis yapin.
 
Aslinda eskiden anneannem bu tarifi hangi peynirle yapiyordu hatirlamiyorum. Simdi nerde ah o eski peynirler muhabbeti yapmayacagim tabiki, fakat daha kolay eridigini ve daha tok bir goruntusu oldugunu cok net hatirliyorum. Bazilari bu tarfi cokelekle de yapiyor. Fakat guzel, tam yagli bir beyaz peynirle de hic fena olmuyor dogrusu.

Dilerseniz deneyip, karari kendiniz verin...

Afiyet olsun...

Çarşamba, Ağustos 14

Ingiliz Kahvaltisi

Babam Ingiliz kahvaltisini cok sever. Her ne kadar baconi eksik de olsa, klasik bir Ingiliz kahvaltisi bundan cok da farkli degilmis. Bizim evde yapilan biraz daha az yagli ve saglikli bile olabilir :) Tabiki benimde yumurtadan mutlaka yemem lazim...

Malzemeler:

Izgaralik buyuk sosis
Baked beans, konserve
Scrambled eggs









Tarifimiz oldukca basit. Çayımızı hazirlayarak, demlenmeye birakiyoruz. Ocagi yuksek isida acarak, tavamizi isitiyoruz. Biz bu guzel goruntu icin dokum tava kullandik.

Izgaralik buyuk sosisleri, iyi pismeleri icin bicakla birkac yerinden kesiyoruz. 

Tava isinirken, karistirilmis yumurtamizi pisirebiliriz.

Tavamiz yeterince isindiginda, sosisleri uzerine alarak, birkac dakika cevirerek pisiriyoruz. 

Fasulyelerimizi tabagimiza aliyoruz. Bu firinlanmis minik fasulyeleri bircok markette bulabilirsiniz. Evde yapmayi hic denemedim, zira bu kadar minik fasulyeyi nerden bulurum bilemiyorum.

Sosisimiz ve yumurtalarimiz pistiginde, tabagimiza alarak, sicakken servis yapiyoruz. 

Pazar gunleri icin, kolay ve uzun sure tok kalmanizi saglayan bir kahvalti alternatifi. Bu ucluyu mutlaka deneyim derim :)

Afiyet olsun...

Salı, Ağustos 13

Zeytinyagli Taze Bezelye

Annemin arkadasi Rahmiye Ablam, Bursa'da toplanmis tazecik bezelyelerini annemle paylasmisti. Eh malum, hem yesil hem de top seklinde olunca, bana da onlarla oynamaya calismak kaldi.

Malzemeler:

500 gr taze bezelye ici
1 cay bardagi zeytinyag
1 havuc, kup kup dogranmis
1 orta boy patates, kup kup dogranmis
2 domates, rendelenmis
1 kesme seker
1 litre kadar sicak su
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi taze cekilmis karabiber

Tencerenizde yagi, sogani ve havuclari yumusayana kadar kavurun. Domatesleri ve sekeri ekleyerek bir tasim kaynatin. Bezelyeleri ve patatesleri de ilave ederek, sebzelerin uzerine cikacak kadar su koyun. Butun sebzeler yumusayana kadar pisirin. Eger sebzeler pismeden yemegin suyu azalirsa, kaynar su ilave edebilirsiniz.

Taze bezelye biraz gec pisebiliyor, o yuzden bu yemek 30 ila 45 dakika arasi vaktinizi alacaktir.

Benim domateslerim Ayvalik'tan gelmis olduklari icin renkleri harika. Eger domatesleriniz renk vermezse, yemeginize 1 kasik da salca ekleyebilirsiniz. 

Bezelyeler ilindiginda, sehriyeli pilav ile sunum yapabilirsiniz.

Afiyet olsun...

Pazartesi, Ağustos 12

Mercimek Koftesi

Anneannem, haftasonlari aklina yapacak yemek gelmediginde, kolay oldugundan hemen mercimek koftesi yogururmus. Icindeki yesillikleri gorup, toplarla oynamaya calistiysam da, tabiki engellendim. Halbuki en sevdigim renk yesil, daha once de soylemistim, yesil oyuncaklarla oynamaya bayiliyorum...

Malzemeler:

2 olcu ince bulgur
1 olcu mercimek
3 olcu su
2 sogan, kup kup kesilmis
1 cay bardagi zeytinyag
2 corba kasigi salca
7-8 sap taze sogan, ince kiyilmis
1/2 demet maydanoz, ince kiyilmis
2 tatli kasigi kimyon
1 tatli kasigi kirmizi pul biber
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi taze cekilmis karabiber
Servis icin marul

Mercimekleri iyice yikayip, 3 olcu suyla kaynatin. Tencerenizin kapagini acik birakirsiniz, mercimekler daha kolay acilacaktir. Mercimeklerin butun suyu cekmesine izin vermeyin. Ocagin altini kapattiginizda, bulguru ekleyin, karistirin ve tencerenin kapagini kapatin. Bulgurlar sisene kadar yaklasik 30 dk bekleyecegiz.

Bu arada ic harcimizi hazirlayalim. Soganlari zeytinyagda yumusayana kadar kavurun. Salcayi ekleyin ve 2-3 dakika kavurmaya devam edin. Sogumaya birakin.

Bulgurlar sistiginde, soganla salcayi icine ekleyin. Taze sogani, maydanozu ve baharatlari da ilave ederek karisimi birkac dakika yogurun. Yogurdugunuz kofte hamurundan, ceviz buyuklugunde parcalar kopartarak sekil verin. Genelde avucumuzun icinde sıkarak uzun kofteler yapariz fakat yuvarlak yapinca da sunumu cok şık oluyor. 

Servis tabaginiza butun ya da ince dogranmis marullari koyarak, uzerine koftelerinizi dizin. Demlenmis guzel bir çayla ya da ayranla mercimek koftelerinizi servis yapin.

Afiyet olsun...

Pazar, Ağustos 11

Mascarpone Kremali Havuclu Kek

Peynir en sevdigim yiyeceklerden biri.. Ama oyle her peyniri yemem, biliyorsunuz gurme bir kediyim ben... Gercek sutten yapilmis peyniri hemen anlarim ve kotu bir peynire asla dokunmam...
 
Malzemeler:

250 gr margarin 
300 gr kahverengi seker
5 buyuk yumurta, beyazi ve sarisi ayrilmis
1 portakal kabugu rendesi
1 portakalin suyu 
1 paket kabartma tozu
1 tatli kasigi tarcin
1 cay kasigi toz zencefil
1 su bardagi cekilmis ceviz ici  
1 su bardagi un
250 gr rendelenmis havuc
1 fiske tuz

Mascarpone kremasi icin:
120 gr mascarpone peyniri
250 gr tuzsuz krem peynir ya da labne
1 dolu turk kahvesi fincani pudra sekeri
1 limon kabugu rendesi
1/2 limon suyu

Uzerini suslemek icin dovulmus ceviz

Firininizi 180 dereceye ayarlayin ve isinmasi icin birakin. Keki pisireceginiz kalibi yaglayarak hazirlayin. 28 cmlik kalip bu kek icin uygun olacaktir.

Bir kapta, seker ve margarini krema kivamina gelene dek cirpin. Karistirmaya devam ederken, her biri tek seferde olmak uzere, yumurta sarilarini ekleyin. Portakal kabugu ve suyunu koyun. Kabartma tozu, tarcin ve zencefili de ilave ederek karistirin. 

Baska bir kapta, yumurta beyazlarini bir fiske tuzla kopurup kabarana ve sertlesene kadar cirpin. Cevizleri, unu ve havuclari bu karisima ekleyerek nazikce katlama yontemiyle karistirin. Yani, hamuru bir spatula yardimiyla distan ice dogru yavasca katlayin. Bu karisimi, digeriyle yine katlama yontemiyle birlestirin.

Yagladiginiz kalibiniza kek hamurunu bosaltin ve firina atin. Yaklasik 1 saat pisirin. Bir bicakla ya da kurdanla pisip pismedigini kontrol ederek firindan cikartin. En az 15 dakika dinlenmesi icin bekleyin. Yoksa kaliptan cikartirken kekiniz parcalanabilir.

Bu arada uzerine koyacagimiz kremayi hazirlayalim. Bir kapta mascarpone peyniri, labne, pudra sekeri, limon kabugu ve suyunu cirpalim. 

Soguyan kekimizi kalibindan cikartarak servis tabagina alalim. Uzerine kremamizi yayalim. Dovulmus cevizleri serpistirerek susleyelim. Muhtesem havuclu kekiniz servise hazir.

Bildigimiz havuclu kek tariflerine gore biraz zahmetli gorundugunun farkindayim. Fakat yumurta beyazlarini ayri bir yerde cirparak karisima eklemek keke nem ve yumusaklik veriyor. Bir kere deneyin derim, pisman olmayacaksiniz.

Afiyet olsun... 

Cumartesi, Ağustos 10

Limonlu Kurabiye

Biz kediler, limondan hic hoslanmayiz. Hatta portakal ve mandalina icin de ayni seyi soyleyebilirim. Burnumuz cok hassas ve zaten eksi olan limonu koklamak bize aci veriyor. Bazilari kedileri kacirmak icin uzerlerine limon suyu sıkıyormus. Siz sakin boyle birsey yapmayin olur mu? Biz sudan da korkuyoruz. Eger yaninizda istemiyorsaniz, en azindan masumca su sıkmayi deneyebilirsiniz. Hos, biz size ne yapabiliriz ki, tek istedigimiz azicik sevgi, belki birazcik da yemek...

Malzemeler:

150 gr margarin
2 yumurta
1 limon kabugu rendesi
1 corba kasigi limon suyu
4 corba kasigi toz seker
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 cay bardagi nisasta
Aldigi kadar un

Uzeri icin pudra sekeri

Bir kapta, yagi sekerle krema kivamina gelecek sekilde cirpalim. Daha sonra diger malzemeleri ekleyelim. Unu en son azar azar ilave ederek, yumusak fakat ele yapismayan bir hamur elde edelim.

Hamurdan ceviz buyuklugunde parcalar kopartarak, diledigimiz sekli verelim. 

Onceden isittiginiz 180 derece firinda, 20-25 dakika kadar pisirelim.

Kurabiyelerimiz ilindiginda, uzerlerine pudra sekeri serpelim.

Nefis limonlu kurabiyelerimizi begeneceginizi umariz.

Afiyet olsun...

Cuma, Ağustos 9

Browni

Annem der ki, bayramlarda genelde evde baklava yapilir ve yenirmis. Ben oyle hamurlu, serbetli tatlilari pek sevmiyorum. Annemin yaptigi nefis gorunen tatliysa, cikolatali oldugu icin beni cezbetmedi dogrusu.. Elmali kurabiye ya da dondurma olsa neyse... Fakat siz cikolata seviyorsaniz, deneyin derim. Goruntusu harika degil mi?

Malzemeler:

250 gr bitter cikolata
250 gr margarin
1 su bardagi dovulmus ceviz ici
250 gr pudra sekeri
7 corba kasigi kakao
9 corba kasigi un
1 paket kabartma tozu
4 buyuk yumurta






Firininizi 180 dereceye ayarlayip, isinmaya birakin.

Yaklasik 20x30 santimlik pisirme tepsinize ya da payreksinize yagli pisirme kagidi sererek hazirlayin.

Cikolatanizi kucuk parcalara bolun. Kaynayan su dolu kucuk bir tencere uzerine baska bir kap koyarak, cikolata ve tereyagini puruzsuz kivama gelene dek benmari usulu eritin. 
Cevizleri cikolata karisiminiza ekleyin.

Ayri bir kapta, kakao, un, pudra sekeri ve kabartma tozunu karistirin. Uzerine cikolatali cevizi ilave edin.

Bu karisima, yumurtalari tek tek kirarak, homojen, puruzsuz bir kivam elde edin. 

Browni hamurunuzu firin kabiniza bosaltin ve isinmis firininizda 25 dakika pisirin. Tum firinlar farkli oldugundan, yine de piserken goz kulak olmanizi oneririm. Eger fazla pisisirseniz, ortasi yumusacik, disiysa hafif kurumus olmaz. Cikolatali bir kek yapmis olursunuz.

Firindan cikarttiginiz browninizin ilinmasi icin sabirli olun :)

Servis ederken, bir kasik krema ve portakal kabugu rendesi ile susleyebilirsiniz. Dilerseniz krema yerine, sade dondurma da kullanabilirsiniz. 


Evde ceviziniz yoksa uzulmeyin. Tarifimiz, ceviz koymadan da gayet guzel oluyor. Bitter cikolata sevmiyorsaniz, 100 gr bitter ve 150 gr sutlu cikolatayla degisiklik yapabilirsiniz. Ben %70 kakaolu bitter kullandim.

Cikolata severlerin bayilacagi, kolayca yapilabilen bir browni bu. Begeneceginizi umarim.

Afiyet olsun...

Perşembe, Ağustos 8

Ramazan Bayrami

Bir ay cok cabuk gecti ve Ramazan Bayrami sonunda geldi... 

Bayram sabahlari, biz cocukken pek degerliydi. Erkenden kalkilir; babamla abim camiden donene dek kahvalti sofrasi kurulurdu. Demli bir cay, su boregi, annemin evde yaptigi baklavalar.. Sonra, tum gece basucumuzda beklemis olan yeni bayramliklar giyilir, dedeme gidilirdi. Butun aile orda olurduk, en az otuz kisi.. Ardindan anneannemi ziyaret.. Kalabalik, kocaman bir aileydik o zamanlar.. 

Cocuklugumun bayramlari beni hep duygulandirir. Hazirlik yapilan, heyecan duyulan, tum aile eksiksiz olunan bayramlar... Eski bayramlar bize dostlugu, kardesligi, yardimlasmayi, komsulugu ogretirdi. Komsumuza selam bile veremedigimiz degil, karsilikli evlerimizde agirlandigimiz zamanlardi.

Bayram sekerleri hepimizin evinde hazir olurdu. Kapiya gelip seker isteyen cocuklar geri cevrilmezdi. Her evde tatli bir telas, bir kosturmaca.. Ev gezmeleri, kolonya ikramlari, el openlerin cok olsunlar, ardindan hevesle beklenen bayram harcliklari, anneannemin her bayram hepimiz icin ozenle hazirladigi icinde para ya da seker olan mendiller ve daha bir dolu kucuk ayrinti... 

Hayatinizdaki kosturmacayi, en azindan bayramlarda durdurun. Biliyorum, artik hepimiz bayramlara tatil gozuyle bakiyoruz. Cunku modern hayatin icinde cok yoruluyoruz. Eskileri geri getirmek mumkun olmasa da, en azindan buyuklerinizi ihmal etmeyin. Onlar hala yaninizdayken, sevgiyle sarilin... Uzaktaysaniz mutlaka arayin...


Herkese, evdeki bayram sekerlerimiz kadar renkli, neseli, civil civil birkac gun diliyorum...

Şeker tadinda bayramlar...

Bucuruk Kurabiye

Annemin blogunu takip edenler bilir. Elmali kurabiyeye bayilirim... Bugun mutfaktan gelen kokuyla, firindan elmali kurabiye cikacak sandim, fakat yanilmisim. Onun yerine minik beyaz kurabiyelerle karsilastim. Tadina bakmaya calistim tabiki, ama herzamanki gibi annem engelledi. Belki gece onlar uyurken mutfaktan calabilirim. Ne dersiniz?...

Malzemeler:

4 haslanmis yumurta sarisi
250 gr margarin, oda sicakliginda
1 paket vanilya
1/2 cay bardagi nisasta
3 corba kasigi pudra sekeri
Aldigi kadar un

Uzerine serpmek icin pudra sekeri




Oncelikle yumurtalari kati olacak sekilde haslayarak, sogumaya birakin.

Yumurtalariniz sogudugunda, sarilarini ayirip, kurabiye hamurunu yoguracaginiz kaba, elinizle iyice ufalayin. Margarinle yumurta sarilarini karistirarak bulamac haline gelmesini saglayin. Vanilyayi, pudra sekerini ve nisastayi ekleyin. Unu en son yavas yavas ekleyin ki, hamurunuz cok sert olmasin. Elinize yapismayacak yumusak bir hamurunuz olmali. Kurabiyeleri dilediginiz sekilde yapabilirsiniz. Ben minik parcalar kopartip avucumda sıkıyorum, boylece adina yakisir minicik, bucuruk kurabiyelerimiz oluyor. Hem de bir lokmada yeniyor ve uzerindeki pudra sekerleri etrafa sacilmiyor.

Onceden isitacaginiz 170 derece firinda, yaklasik 15 dakika pisirin. Ben 15 dakika sonra firini 150 dereceye getirip 5 dakika daha pisirdim. Hem renkleri degismedi, hem de daha gevrek oldular. Firindan cikarttiginizda, biraz ilinmalarini bekleyip, uzerlerine pudra sekeri serpistirin.



Bu kurabiyeleri universitedeyken, tatile geldigimde halam yapardi. Tarifi onunkiyle ayni mi bilmiyorum, fakat lezzet olarak cok benziyor.  Icine sadece yumurta sarisi koydugunu gormustum ve boyle bir tarif yarattim. Gayet basarili oldugunu soyleyebilirim. Merak etmeyin, kesinlikle yumurta kokusu almiyorsunuz.

Baksaniza Chipa bile yemek icin can atiyor. Ama bizimle uzun yillar yasayabilmesi icin, tatli yemesi yasak. Aksam, mutfagin kapisini acip, kurabiye calmaya yeltendi tabiki :) Fakat basarisiz oldu...

Umarim sizde tarifimizi dener ve kurabiyelerimizi begenirsiniz.

Afiyet olsun...

Çarşamba, Ağustos 7

Kabune Pilavi

Yazin, gunduzleri yaramazlik yapacak pek halim olmuyor. Butun gun tembellik yapip uyuyorum. Annem, aksam yemekte kabune pilavi var dediginde, bu ilginc isimli pilavi cok merak ettim ve internette biraz arastirma yaptim. Sadece gurme degilim tabiki, arastirmayi da cok seviyorum, merak benim kanimda var :) Kabune pilavi, Isparta yoresine ozgu bir dugun yemegiymis. Hatta bir de hikayesi varmis. Gecmis zamanlarda, bir gelin ve kayinvalidesi ayni evi paylasiyormus. Kayinvalide bir gun evden cikarken gelinine, ben gelene kadar yemek pisir demis. Gelin, evde olan haslanmis et, sogan ve nohutla pilav yapabilmis. Baska malzeme bulamamis. Kayinvalidesi eve gelip tencerenin kapagini acinca sasirmis ve yoresel siveyle; Gı – bu – ne? demis... Zamanla bu ifade “Kabune ” olmus ve gunumuze gelmis :)

Malzemeler:

2 su bardagi pirinc
300 gr dana eti
1 su bardagi kaynar su
2 su bardagi et suyu
1 buyuk sogan, kup kup dogranmis
1 corba kasigi tereyag
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi taze cekilmis karabiber
1/2 cay bardagi çam fistigi
1 yemek kasigi kuş uzumu

Pirincleri derin bir kaba koyarak, uzerine cikacak kadar kaynar su, sirke ve tuz ekleyin, ve en az 20-25 dakika bu suda bekletin. 

Etinizi dudukluye koyarak, biraz su ekleyin ve duduklunuzun cinsine gore yaklasik 20-25 dakika pisirin. Daha sonra etleri alarak didikleyin. Suyunu pilavda kullanmak uzere bir kenara ayirin.

Pilav tencerenizde, soganlari tuzla kavurun. Çam fistiklarini ekleyin. Fistiklar kavruldugunda, etleri ve karabiberi ilave edin. Suzup iyice yikadiginiz pirincleri uste yayin. Suyu ve et suyunu ekleyin. Once harli, sonra kisik ateste, pilaviniz suyunu cekip goz goz olana dek pisirin. Pismeye yakin, tereyagini eriterek pilavinizla karistirin. 2-3 dakika pilavin tereyagi cekmesi icin bekleyin ve ocaginizi kapatin. Kuş uzumlerini ekleyerek pilavinizi harmanlayin ve dinlenmeye birakin. 

Sicak olarak servis yapin.

Geleneksel kabune pilavinin biraz disina cikip, kendimce azicik farkli bir tarif yarattim.. Kuş uzumunu ete cok yakistirdigimdan, hafif tatlilik vermesi icin pilava karistirmak istedim. Umarim sizler de begenirsiniz.

 Afiyet olsun...

Salı, Ağustos 6

Yogurtlu Semizotu Salatasi

Yazin annemin en sevdigi sey, yogurtla yapilan salatalar. Ben cilekli yogurdu cok seviyorum. Icine yesillik konan seyler pek benim tarzim degil biliyorsunuz. Ama cilekli yogurt varsa, annemin pesinden ayrilmam...

Malzemeler:

1 demet semizotu
1 su bardagi suzme yogurt
1/2 su barsagi normal yogurt
2 dis sarimsak, rendelenmis
1 cay kasigi tuz
1 corba kasigi zeytinyag





Semizotlarin yapraklarini ayirip yikayin. Sularinin iyice suzuldugunden emin olun. Sebze kurutucunuz varsa kullanabilirsiniz. Uzerinde su kalmayan yesillikler, sosla cok daha guzel karisiyor.

Derin bir kaba yogurtlari koyup karistirin. Sarimsagi tuzla ezip yogurda ekleyin. Semizotunuzu yogurtlu karisima ilave edin. Iyice karistirdiktan sonra, salataniz servise hazir. Uzerine zeytinyag gezdirerek susleyin.

Hemen yemeyecekseniz, strecleyerek buzdolabina kaldirin.

Bu kolay yogurtlu salata, sicak yaz aksamlarinda sizi serinletecek saglikli bir yemek alternatifi olabilir...

Afiyet olsun...

Pazartesi, Ağustos 5

Kofte

Kofte patates cocuklarin en sevdigi yiyeceklerden biriymis. Bu yemegin sadece cocuklarla anilmasi tuhaf dogrusu... Sorarim size, hangi kedi guzel bir kofteye hayir der ki?...

Malzemeler:

500 gr kiyma
2 orta boy sogan, rendelenmis
1 dis sarimsak, rendelenmis
2 dilim bayat ekmek ici, ufalanmis
3-4 dal maydanoz, ince kiyilmis
1 tatli kasigi kimyon
1 cay kasigi kirmizi pul biber
2 tatli kasigi kofte bahari
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi taze cekilmis karabiber
1/2 cay bardagi su

Butun malzemeleri bir kapta iyice yogurun. Dilediginiz buyuklukte parcalar kopartip, izgarada, tavada ya da firinda koftelerinizi guzel kizarana dek pisirin.

Yaninda patates kizartmasi ya da pureyle, veya salatayla servis edebilirsiniz.

Kofte-patates yemeden buyuyen bir cocuk yoktur herhalde.. Bu tabak bitecek cumlesini ise pek cogumuz duymusuzdur...Umarim bu tarifi dener ve de cok begenirsiniz :)

Afiyet olsun...

Pazar, Ağustos 4

Beyti Kebap

Et yemeklerine bayiliyorum biliyorsunuz. Babamin favorilerinden biri olan bu kebabi eskiden sıkça yaparlarmis. Evde kebap ve lahmacun konusunda babamla annemin basarili olduklarini dusunuyorum. Bana sadece seyretmek düşse de, kokularina bile bayiliyorum...

Malzemeler:

500 gr kiyma
1 tatli kasigi kirmizi pul biber
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi taze cekilmis karabiber
3-4 adet lavas ekmegi

Domates sosu icin:
2 corba kasigi salca
1 corba kasigi tereyag
1/2 kup seker
1,5 cay bardagi sicak su
1 cay kasigi tuz

Servis ederken kullanmak icin yogurt

Kebapcide severek yedigimiz beytiyi, evde kolay sekilde yapmak da hic zor degil aslinda. Lavasi evde kendiniz de yapabilirsiniz. Fakat caniniz lavas acmakla ugrasmak istemezse, bu tarifi denemelisiniz...

Bir kapta kiyma, pul biber, tuz ve karabiberi iyice yogurun. Dilerseniz bu karisima, 1/3 oraninda kuzu kiymasi da ekleyebilirsiniz. Yogurdugunuz adana koftesini, vaktiniz varsa 3-4 saat buzdolabinda dinlendirin. 

Dinlenen koftelerinizi, eger şişleriniz varsa onlara gecirip hazirlayin. Yoksa da uzun sekil verip yagli kagit uzerinde pisirebilirsiniz. 200 derece firinda, mutlaka ara sira cevirerek pisirin.

Şişe ya da tahta genis çöplere adana koftelerinizi gecirdiyseniz, altlarina aluminyum folyodan yapilmis tabaklar koyarak, yaglarini firina akitmadan cevirebilirsiniz.

Domates sosu malzemelerini bir tavada karistirarak pisirin. Suyunu en son ekleyin.

Lavaslarinizi 1-2 dakika firinda isitin.

Adana kofteleriniz pistiginde, şişteyse cikartarak, lavasin arasina koyun. Silindir seklinde sararak, yaklasik 2 cm lik dilimler kesin. 

Servis tabagina alacaginiz kebabinizin uzerine sos gezdirin. Ortasina yogurt ekleyerek servis yapin. Beyti Kebabinizi, dilerseniz kozlenmis biber, domates ve soganla susleyin. Ben bununla doymam derseniz, yanina bulgur pilavi da yapabilirsiniz :) 

Afiyet olsun...