Perşembe, Ağustos 15

Tukenmez (Peynir Eritmesi)

Annemin anneannesi, bu erimis peynirli tarifi pek sık yaparmis. Adinin tukenmez olmasinin nedeni ise, oldukca yogun ve doyurucu olmasiymis. Ben peyniri cok severim biliyorsunuz. O yuzden annem tukenmez yerken mutlaka gidip yanina otururum.

Malzemeler:

200 gr beyaz peynir
1/2 cay bardagi su
1 corba kasigi zeytinyag
1 cay kasigi kirmizi toz biber








Peyniri bir tavaya alip, eriyene kadar karistirin. Iyice eridiginde suyu ve yagi ekleyin. 5-6 dakika surekli karistirarak pisirin. Son olarak kirmizi toz biberi ekleyin, 1-2 dakika daha biberin peynirle karismasi icin bekleyin ve ocagi kapatin.

Yaninda kizarmis ekmek ve çayla, sicak olarak servis yapin.
 
Aslinda eskiden anneannem bu tarifi hangi peynirle yapiyordu hatirlamiyorum. Simdi nerde ah o eski peynirler muhabbeti yapmayacagim tabiki, fakat daha kolay eridigini ve daha tok bir goruntusu oldugunu cok net hatirliyorum. Bazilari bu tarfi cokelekle de yapiyor. Fakat guzel, tam yagli bir beyaz peynirle de hic fena olmuyor dogrusu.

Dilerseniz deneyip, karari kendiniz verin...

Afiyet olsun...

4 yorum:

  1. Biraz once menemen yemegi yaparken aklima geldi, ve tukenmez diye aradim. Yazdiklariniz cok dogru .Ben sicak ramazan pidesini tabaga batirip (bandirip ) yerken nefis tereyag kokusunu 60 yil sonra dahi hisssediyorum. tesekkuler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler.. O eski mis kokulu tereyağlar, peynirler kalmadi fakat yine de eski lezzetleri yaşatmayı seviyorum.. Yaparsaniz şimdiden afiyet olsun, sevgiler :)

      Sil
  2. Hangi yöreye veya şehire ait ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, bize anneannem yapardi ve kendisi eski Istanbulludur. Sanirim Istanbul'a ozgu bir kahvalti alternatifi. Kendisini cok kucukken kaybettigim icin, maalesef sorunuzu ancak bu kadar yanitlayabiliyorum.

      Sil