Cuma, Mayıs 31

Arnavut Cigeri

Annemin ara sira ziyaret ettigi bir kasap abi var. Ona gittigi gun pisen yemekler, mutlaka benim de sevecegim turden oluyor. Tabaktan mi yemegi calarim, yoksa mutfaktan birkac dakikaligina uzaklasirlarsa hemen tezgaha mi atlarim, ona kisa surede karar vermem gerekiyor :) Bazen, cok yaramazlik yaparsam, onlar guzel etleri yerken, bana hic birsey vermiyorlar. O yuzden elimden geldigince uslu durmaya calisiyorum...

Malzemeler:

500 gram ciger
1 cay kasigi kirmizi toz biber
1 cay kasigi kimyon
1 cay kasigi kekik
Tuz
Taze cekilmis karabiber
3-4 corba kasigi un

Kizartmak icin sivi yag

Servis icin:
1-2 pembe sogan
1 limon suyu
1-2 dal maydanoz, ince kiyilmis
1-2 cay kasigi sumak
1-2 corba kasigi zeytinyag
Tuz

Cigeriniz eger temizlenip dogranmamissa, zarini soyarak temizleyip, kup kup kesebilirsiniz. Bizim kasabimiz cigeri o kadar guzel ayikliyor ki, icinde tek bir sinire bile rastlamiyoruz :)

Ben cigeri kizartmadan once, 1-2 saat baharatlarla karistirip marine ediyorum. Sanki daha lezzetli oluyor gibi, fakat siz arzu ederseniz direkt dogradiginiz gibi una bulayip da kizartabilirsiniz. Cigerleri, kirmizi toz biber, kimyon, kekik, tuz ve karabiberle guzelce harmanlayarak, dinlenmeye birakiyorum. Daha sonra bir posetin icinde unla karistirip, fazla unlardan kurtuluyorum.

Derin bir tavada sivi yagi iyice kizdirdiktan sonra, cigerleri atip karistirarak pisiriyorum. Cigeri cok fazla kizartirsaniz kurur, o yuzden damak tadiniza gore, disi kitir, ici yumusak kalacak sekilde 2-3 dakika pisirmeniz yeterli olacaktir. Yagi iyice kizdirdiktan sonra cigerleri eklememizin nedeni de, yine cigerlerimizin kurumasini engellemek. 

Cigerin, olmazsa olmazi, en klasik eslikcisi sogan salatamizi hazirlamayi ihmal etmeyelim. Sogan midemi rahatsiz ediyor diyenler icin harika bir cozumum var. Soganlari yarim halka seklinde dogradiktan sonra, once cok az tuzla ovup, sonra da limon suyuna yatiriyoruz. Yaklasik 20 dakika limon suyunda bekleyen sogan, midenizi hic rahatsiz etmeyecek :) Dilerseniz, cigerleri marine ederken sogani hazirlayabilirsiniz. Yeteri kadar limonda bekleyen sogani, maydanoz, sumak ve zeytinyag ile karistirin. 


Bizim evde, kup patatessiz ciger yenmez :) Kizarmis kup patatesler, sogan salatasi, arnavut cigeri ve domatesli pilavla, misafirlerinize keyifli bir sofra kurabilirsiniz.

Afiyet olsun :)

Perşembe, Mayıs 30

Cilek Receli

Annem, Cuma gunleri pazardan bir suru guzel meyve aliyor. Renkli ve yuvarlak olanlar favorim. Meyve tabagindan patimle cikartip, sonra da oynamaya bayiliyorum. Her ne kadar, bu yaptigimi gorduklerinde sonum azarlanmak olsa da, o birkac dakikalik keyif bana yetiyor :)

Malzemeler:

1 kg cilek
4-5 su bardagi toz seker
1 limon suyu











Cilekler, uzerindeki kum ve topragin gitmesi icin guzelce yikanir. Mutlaka birkac kere yikayin, yikama kabinizda kum kalmadiginda, temizlenmisler demektir. Daha sonra cileklerin yesil saplarini ayiklayin. Derince bir tencereye cilekleri koyup, uzerine sekeri dokun. Bir gece bekletin. 

Ertesi gun, cilekler sekerle karismis ve sularini salmis olacak. Orta ateste, hic su koymadan kaynatin. Uzerinde kopuk oldugunda, kevgirle kopukleri alin. Eger kivami sulu olursa, ben cilekleri ayri bir kaba cikartip, suyunu ayrica biraz kaynatiyorum. Boylece cilekler parcalanmadan, tane tane kalmaya devam ediyor. Istedigim kivama geldiginde, cilekleri yeniden kaynayan sekerli suya atiyorum. Limon suyunu da ilave edip, bir tasim kaynatip, ocaktan aliyorum. 

Recelinizi sicak sicak kavanozlara doldurup, kapaklarini kapatip ters cevirin. Soguduktan sonra buzdolabina koymadan saklayabilirsiniz.

Afiyet olsun :)

Çarşamba, Mayıs 29

Humus

Minik kahverengi toplar oyuncak sandim fakat, yine yemege konulacak bir malzeme cikti :) Genellikle Arap ulkelerinde yapilan bir mezeymis humus. Hatta Arapca Hummus, nohut demekmis...Ortadogu'da kahvaltida yenirken, Amerika ve Avrupa'da cipsle tuketilen bir dip sosu olmus. Kucuk kavanozlarda, hazir humuslar satiliyormus. Bizim ulkemizdeyse, annem icki sofrasinda harika bir meze olur der...


Malzemeler:

1,5 su bardagi nohut
1 su bardagi tahin
1/2 su bardagi zeytinyag
3-4 dis sarmisak, rendelenmis
1 cay bardagi limon suyu
1 cay kasigi tuz
1 cay kasigi taze cekilmis karabiber

Suslemek icin:
Kirmizi toz biber, zeytinyag, birkac haslanmis nohut


Nohutlari aksamdan islatin. Iyice haslayip kabuklarini mutlaka temizleyin. Kabuk humusunuza acimsi bir tat verebilir, suyun altinda cok kolay ayiklayabilirsiniz. Eger nohutlari duduklude pisirecekseniz, 1-2 saat suda bekletmeniz yeterli olacaktir. Duduklunuzun cinsine gore, yaklasik 15 dakikada nohutlariniz hazir olur. Ya da, hic ugrasmasam olmaz mi derseniz, konserve nohut da kullanabilirsiniz tabiki :) O zaman 1 buyuk kutu konserve sanirim yeterli olacaktir.

Rondonuza nohutlari atip, bir guzel cekin. Rondom yok derseniz yine cozumumuz var :) Havanda dovebilir, ya da posete koyacaginiz nohutlari bir kavanozun altiyla ezebilirsiniz. Bizde care cok :)

Iyice cektiginiz nohutlari buyuk bir kaseye alip, tahin, sarimsak, tuz ve karabiberle karistirin. Azar azar zeytinyag ve limon suyu ekleyerek karistirmaya devam edin. Limon suyu, tahini kalinlastirip kivam veren en onemli malzememiz.

Bir tabaga alacaginiz humusunuzun uzerini, toz kirmizi biber, biraz zeytinyag ve birkac nohut tanesiyle susleyerek servis yapabilirsiniz. 

 
Eger humusunuz ertesi gune kalir, biraz da kurursa, hemen bir guvec kabina koyup, uzerine 3-4 dilim pastirmayi dograyip yerlestirerek, minik bir tereyag ilavesiyle onceden 200 dereceye isittiginiz firinda yaklasik 10-15 dakika pisirebilirsiniz.Bu hali de enfes oluyor inanin :)


Afiyet olsun :)

Salı, Mayıs 28

Patates Salatasi

Annemle babamin, genelde baligin yaninda yaptigi salatalardan biri de patatesli olan...Kendisiyle pek ilgilenmiyorum, balik yiyebildigim surece, onlarin yaninda ne yedigi beni pek ilgilendirmiyor :)

Malzemeler:

6-7 taze patates
2 corba kasigi dijon hardali
1 corba kasigi mayonez
1 corba kasigi yogurt
1 cay kasigi kekik
2-3 dal taze sogan, ince kiyilmis
Taze cekilmis karabiber
Tuz




Patatesleri iyice yikayin ve yumusayincaya kadar haslayin. Patatesler taze oldugu icin kisa surede haslanacaktir. Daha sonra, soguk suya tutarak patateslerin hizlica sogumasini saglayabilirsiniz.  Kabuklarini soyarak dilediginiz sekilde dilimleyin. Bir kaseye koydugunuz patatesleri, hardal, mayonez ve yogurtla karistirin.  Kekik, taze sogan, tuz ve karabiberi de ekleyerek guzelce harmanlayin. Et, tavuk, balik gibi yemeklerin yaninda servis edebilirsiniz.

Dilerseniz icine minik kesilmis 1 buyuk kirmizi sogan ve ince kiyilmis 3-4 dal maydanoz eklediginiz bir versiyonu da deneyebilirsiniz. 

Hatta hardalla, mayonezle isim olmaz derseniz; patatesleri dilimledikten sonra, haslayip dogradiginiz 4-5 kurutulmus domates, biraz kuru nane, 2-3 minik kesilmis kornison tursu, biraz limon ve zeytinyag ile karistiracaginiz patates salataniz da harika olacaktir :)

Afiyet olsun :)

Pazartesi, Mayıs 27

Izgara Hellim

Kibris'tan bir tada daha yer verelim istedik. Hazirlamasi cok pratik, tadinaysa doyum olmayan bir lezzet hellim peyniri. Kalsiyum ve protein acisindan da cok zenginmis. Tabiki ben, kokusu ve tadiyla ilgileniyorum. Oyle her peyniri yemem. Mesela, annemlerin Elazig'dan getirdigi tulum peynirine bayilmistim :)

Malzemeler:

1 paket hellim peyniri

Hellim peynirini, yaklasik 2 cm kalinliginda kesin. Yagsiz tavanizi 1-2 dakika ocakta isitin. Uzerine dilimlediginiz hellimleri koyun. Once hafif suyunu salacak, sonra rengi degisip yumusayacaktir. Hafif kahverengi, altin rengini aldiginda, diger tarafini cevirin ve kizartin. Disi kitir, ici yumusacik olan hellimleri, dilerseniz kahvaltida, dilerseniz salatanin uzerinde, ya da mangalda pisirdiginiz etlerin yaninda servis edebilirsiniz.

Kibris'ta, yazlari atistirmalik olarak ve serinlemek icin, karpuzun yaninda hellim vazgecilmezdir. Cig olarak rendeleyip, biraz da naneyle karistirdiginizda, makarnanin uzerine harika bir eslikci olacaktir. Hamur islerinizin icinde de rahatlikla kullanabilirsiniz. Hatta kup kup keserek azicik yagda kavuracaginiz hellimleri, kisin yapacaginiz tarhana corbasina karistirmayi mutlaka denemelisiniz.

Afiyet olsun :)

Pazar, Mayıs 26

Menemen

Bu guzel Pazar gununde, size bir kahvalti alternatifi sunmak istedik. Yumurtali yemeklere bayilirim. Mutlaka aglayip sizlanirim bana da versinler diye :) Pazar kahvaltilarinin vazgecilmezi olabilecek, belki de hepinizin bildigi bir tarif, fakat yine de bilmeyenler icin paylasmakta fayda var :)

Malzemeler:

4-5 adet sivribiber, ince dogranmis
4 adet iri domates, kabuklari soyulup kup kup dogranmis
4 yumurta
2 kasik zeytinyag
Tuz
Taze cekilmis karabiber










Zeytinyag koydugumuz tavada, biberleri 2-3 dakika kavuruyoruz.  Domatesi ekleyerek,  yumusayincaya ve sularini salincaya kadar pisiriyoruz. Bir kasede yumurtalari cirpip, karisima ilave ediyoruz. Tuz ve karabiber ekliyoruz. Yumurtalar arzu ettigimiz kivamda pisince ocaktan alip, sicak sicak servis ediyoruz.

Eger kahvaltida menemen yapacaksaniz, herseyi hazirlayip, sofrayi kurduktan sonra yumurtalarini ilave etmenizi tavsiye ederim. Soguk menemen pek de hos olmayabilir..

Afiyet olsun :)

Cumartesi, Mayıs 25

Zeytinli Bitta

Annemle babam Kibris'ta universiteye gittikleri icin, Kibris yemeklerinin bazilarini cok seviyorlar. Bende bir ekmek ve simit sever olarak, bu tarifi cok begendigimi soyleyebilirim :) Markete her gittiklerinde, almadan cikmadiklari seylerden biriymis bittalar...


Malzemeler:

300 gram un, elenmis  
4 yemek kasigi zeytinyag  
190 ml sicak su (1 su bardagindan 1 parmak az)  
1 tatli kasigi tuz  
1 paket kuru maya
1/2 su bardagi yogurt
1/2 su bardagi zeytinyag
1 su bardagi zeytin, cekirdekleri ayiklanmis ve dogranmis
2 tatli kasigi kuru nane



Derince bir kapta un,tuz ve kuru mayayi karistirip homojen olmalarini sagliyoruz. Ben hamuru, hamur yogurma makinasiyla yapiyorum, fakat elde de yapmasi gayet kolay. Sicak suyu ve yagi da karistirarak yavas yavas kuru malzemelere ekliyor ve bir yandan yoguruyoruz. Yumusak bir hamurunuz olmali, elinize yapismiyorsa olmus demektir. Kabin agzini bezle kapatip en az 30 dakika mayalanmaya birakmalisiniz. Hamurumuz mayalanip kabardiginda, yogurt ve yarim su bardagi zeytinyag ile karistiriyoruz. Civik bir hal alinca, zeytinleri ve naneyi ekleyin. Iyice karistirin. Dilerseniz benim gibi buyuk toplar halinde, dilerseniz yaglanmis firin tepsisine tum hamuru yayarak, 200 derecede onceden isittiginiz firinda 35-40 dakika pisirin. Ilik olarak servis yapin.

Bittalari zeytin yerine, kup kup kesilmis hellimler kullanarak da yapabilirsiniz. Ya da zeytin ve hellimi bir arada kullanabilirsiniz. Uc halde de cok nefis oluyorlar. Mutlaka deneyin derim...

Afiyet olsun :)

Cuma, Mayıs 24

Kibris Koftesi

Annemle babam yazin haftasonlari Saroz'a denize girmeye gidiyorlar. Giderken de, babam acikir diye annem hazirlik yapiyor. Pogacalar, kofte-patatesler ve daha bir suru guzel sey.. Kibris koftesini ikisi de cok seviyormus. Anneme ogrenciyken Zerrin Teyzesi yaparmis, babama da anneannesi...Ben de ailenin en kucugu olarak, bu patatesli koftelere bayildim :)

Malzemeler:

3 buyuk patates, rendelenmis
500 gram kiyma
1 buyuk sogan, rendelenmis
3 dilim ufalanmis ekmek ici ya da 4 kasik galeta unu
3-4 dal maydanoz, ince kiyilmis

1 cay kasigi kimyon
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi kirmizi pul biber

Kizartmak icin siviyag







Patatesleri ve soganlari rendenin ince tarafiyla rendelerseniz kofteleriniz daha kolay piser. Rendelediginiz patates ve soganlari iyice sıkıp sularini suzun. Diger malzemeleri de ekleyerek hemen yogurun ki, patatesler kararmasin. Dilediginiz sekli vererek, kizgin yagda kizartin. Fazla yaginin suzulmesi icin havlu kagit uzerine alarak, biraz dinlendirin. Sogutmadan servis yapin. 

Icinde zaten patates olan bu kofteler, ne yazikki yaninda kizarmis patatesle daha bir guzel oluyor :) Cocuklar bu ikiliye bayiliyor... Dilerseniz mevsim yesillikleriyle yapacaginiz bir salatayla da sunabilirsiniz.

Afiyet olsun :)

Perşembe, Mayıs 23

Deniz Borulcesi

Bir aksam babam eve elinde yesil, ince ince sapli birseylerle geldi. Annem firinda balik yapiyordu benim aklim ondaydi aslinda ama, yine de bunlarin ne oldugunu merak etmeden duramadim. Hemen tadina bakmak icin aglamaya basladiysam da, annem onlari yemeyecegimi soyleyerek beni susturdu...Iste tarifi...

Malzemeler:

1 demet deniz borulcesi
1 dis sarimsak, rendelenmis
1/2 limon suyu
2-3 corba kasigi zeytinyag

Haslamak icin su






Deniz borulcelerini bol suda biraz bekletip iyice yikayin. Bir tencerede kaynamakta olan suya atarak 15 dakika kadar haslayin. Deniz borulcesi zaten cok tuzlu bir bitki oldugundan, suya ayrica tuz atmaniza hic gerek yok. 

Haslandigini anlamak icin, 1 dal borulceyi sap kismindan tutarak cekin, rahatca cikiyorsa olmus demektir. Haslanan borulceleri suzgece alip soguk suya tutun, boylece hem fazla tuzu gidecek hem de cabuk soguyacaktir. Daha sonra, koklerinden tutarak kilciklarini tek tek cekin ve bir tabaga alin. Zeytinyag, sarimsak ve limon suyunu karistirarak sosunu hazirlayin ve deniz borulcelerini sosla bulusturun. Artik, baligin yaninda harika, lezzetli ve bir o kadar da basit bir meze olarak yerini almaya hazir...

Afiyet olsun :)

Çarşamba, Mayıs 22

Kremali Patates

Krema en sevdigim sut urunlerinden biridir. Nefis, yagli bir sut gibi tadi...Annem bir yemege krema koyacagi zaman, kutunun dibinde kalani parmagiyla siyirip bana da tattirir. Hic kiyamaz aglayip illaki birsey istiyorsam :)

Malzemeler:

3 adet buyuk boy patates, soyulmus, ince halka seklinde dilimlenmis
200 ml krema
1 cay bardagi sut
25 gram toz parmesan peyniri
1-2 dis sarmisak, rendelenmis
Tuz
Taze cekilmis karabiber





Patateslerinizi hafif cukur bir borcama ya da porselen bir firin kabina gelisiguzel dizin. Krema, sut, sarmisak, tuz ve karabiberi bir kasede karistirarak, patateslerinizin uzerine dokun. Patateslerin her birinin kremali sosla temas ettiginden emin olun. Uzerine parmesan peynirini serpistirin. Dilerseniz biraz biberiye de ekleyebilirsiniz, kremali patatese gercekten yakisan bir baharat...

Onceden 200 dereceye isittiginiz firinda, yaklasik 30 dakika, uzeri kizarana kadar pisirin. Et, tavuk ya da baligin yaninda nefis bir eslikci olacak, emin olabilirsiniz..

Afiyet olsun :)

Salı, Mayıs 21

Kisir

Yaz gelince insanlar daha hafif seyler yemege basliyorlar. Annemin de en sevdigi hafif salatalardan biri kisir. Illaki et yemek isterseniz, yanina izgara tavuk da yapabilirsiniz. Bir defasinda, babamin tabagindan gizlice tavuk calmistim :) Tam kaptim, kosarken yakalandim... Hemen alip, bana ceza olsun diye sokaktaki kedilere goturduler. Olsun, her seferinde deniyorum, elbet yine basaracagim...

Malzemeler:

1 olcu ince bulgur
1 olcu kaynar su
1 orta boy kuru sogan, kup kup kesilmis
1 cay bardagi zeytinyag
1 corba kasigi biber salcasi

1 corba kasigi domates salcasi
2 domates, kup kup kesilmis
1 salatalik, kup kup kesilmis
1 yesil biber, kucuk kesilmis
3-4 dal taze sogan, ince kiyilmis

5-6 dal maydanoz, ince kiyilmis
1 tatli kasigi kirmizi pul biber
1 tatli kasigi sumak
1 limonun suyu
1 corba kasigi nar eksisi
1 tatli kasigi tuz



Herkesin farkli tarzlarda yaptigi bir salata kisir... Hatta yorelere gore bile yapilisi degisiyor. Mesela, Florya'daki bir Hatay restaurantında yedigimiz kisir, bol nar eksili ve hafif suluydu. Ben evde daha tane tane yapmayi tercih ediyorum.

Derince cam bir kapta, ince bulgurunuzu, ayni olcude kaynar su ile islatin. Kabinizin uzerini kapatarak, bulgurlarin sismesini ve suyunu cekmesini bekleyin. Yaklasik 10-15 dakika bunun icin yeterli olacaktir.

Sogan midemizi rahatsiz etmesin, hem de kisirimizda cig salca tadi olmasin diye, tavada ikisini birazcik ceviriyorum. İki yemek kasigi zeytinyagla, sogani yumusayincaya kadar kavurun. Biber ve domates salcalarinizi ekleyin. 2-3 dakika kavurmaya devam edip ocaginizi kapatin. Karisimin hizli sogumasi icin, baska bir tabaga da alabilirsiniz.

Bulgur sistiginde, tahta bir kasik yardimiyla karistirarak kabartin. Uzerine salcali sogani ve biraz da tuz ilave ederek guzelce harmanlayin. Dogradiginiz butun malzemeleri ekleyin. Sumak, zeytinyag, kirmizi pul biber ve nar eksisini de ilave edin. Limonu, eksiligini kontrol ederek yavas yavas ekleyin ve iyice karistirin. 

Yanina bir de cay demlediniz mi, cok keyifli bir ogun olacaktir...

Afiyet olsun :)

Pazartesi, Mayıs 20

Karistirilmis Yumurtalar (Scrambled Eggs)

Babam, dun dogumgunu oldugu icin anneme guzel bir Pazar kahvaltisi hazirladi. Neler neler vardi masada, herseyi yemek istedim tabiki. Ama sadece birazcik yumurtayla idare etmek zorunda kaldim... Annem pek yumurta sevmiyor, her sekilde yemez yani, fakat bu haline bayiliyor. Bir de babam yaptiysa, degmeyin keyfine :) 

Malzemeler:

6 adet yumurta, oda sicakliginda
1 cay bardagi sut
1 dilim cheddar peyniri, kucuk kesilmis
50 gram tereyag, kup kup kesilmis, soguk
Tuz
Taze cekilmis karabiber



Yagsiz tavaya yumurtalari kirin. Kucuk bir parca tereyag ekleyerek, kisik ateste surekli karistirin. Karistirirken sutu ve cheddar peynirini de ekleyin. Peynirler eriyip yumurtalar da pismeye yaklastiginda, tereyaglari ilave edip iyice karistirarak pisirmeye devam edin. Tuzu ve karabiberi ekleyin. Oldukca sulu bir kivamda, sicak sicak servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun :)

Pazar, Mayıs 19

Annemin Dogumgunu ve Ataturk'u Anma, Genclik ve Spor Bayrami

Bugun annemin dogumgunu, o yuzden yemek yazilarimiza bir guncuk ara veriyoruz :)

Annem cok guzel bir milli bayram gununde dogmus. Mustafa Kemal Ataturk, 19 Mayis'ta Samsun'a ayak basmis ve  bugunu Turk gencligine bayram olarak armagan etmis.

Annem de boyle guzel bir gunde dogdugu icin, karsisina hep guzel seyler cikmis. Mesela dunyanin en sirin ve uslu kedisi olan ben :)


Siz internette gezinirken, biz muhtemelen kutlama yapiyor olacagiz...Her ne kadar 19 Mayis kutlamalari cesitli bahanelerle iptal edilse de, siz Turk bayraklarinizi gorunur yerlere asmayi unutmayin sakin...

Bir de bakin bakalim asagida ne yaziyor, okuyabilecek misiniz? Cekik gozlu amcalar, kedi cilginliginliginda son noktaya ulasmis gibi...Tuhaf ama sevimli degil mi? :))

Yarin gorusmek uzere...

Afiyetle kalin..
   


Cumartesi, Mayıs 18

Chocolate Rum Babas

Bu Rum Baba tarifi, bana Henry'nin Kedisi cizgi filmindeki kotu koyun Rum Baa Baa'yi hatirlatiyor :) Ama cizgi filmdeki kotu karakterin aksine, bu minik keklerin harika olduguna eminim :) Kucuk, mayayla yapilan ve likorle tatlandirilan keklere rum baba denirmis..



Ayrica, konumuzla pek alakasi olmamakla beraber, bugun annemle babamin evlilik yildonumleri :) O yuzden, tatli birseyler yazalim istedik.. Annemle babama baksaniza, ne kadar tatlilar :) Gecen 5 senenin 2,5 yilina bende eslik ettim, ne kadar sansliyiz, beraber, kocaman, mutlu bir aileyiz :)
Artik tarifimize donebiliriz...


Malzemeler:

100 gr un 
25 gr kakao 
1 kucuk paket kuru maya 
1 fiske tuz 
15 gr pudra sekeri 
40 gr rendelenmis bitter cikolata 
2 yumurta, oda sicakliginda
3 corba kasigi sut 
50 gr erimis margarin
5 corba kasigi bal
2 corba kasigi su
5 corba kasigi rom

Servis icin; 4 kasik cirpilmis sut kremasi, biraz kakao, arzuya gore taze mevsim meyveleri

4 adet ortasi delikli kucuk kek kalibi, yaglanir, hazir edilir. 

Buyuk cam bir kapta, un, kakao, kuru maya, tuz, seker ve rendelenmis cikolata homojen sekilde karistirilir. Yumurtalar ayri bir kapta kirilip sonra eklenir, sut ve margarin de eklenerek iyice karistirilir. Mikserle ya da hamur makinesiyle yaklasik 8-9 dk karistirin. Hamuru 4 kucuk kaba esit sekilde paylaştirin. Cok sivi degil, katiya yakin bir hamur oluyor. Mayalanmasi icin en az 20-25 dk uzerlerini orterek oda sicakliginda bekletin. Hamurlar mayalanip kabardiginda, onceden isittiginiz 200 derece firinda 15 dk pisirin. 

Kekler piserken uzerleri icin surup yapalim. Kucuk bir sos tenceresinde, bal, su ve romu 3-4 dk kaynatin. Rom kaynarken alkolu uctugundan, bu kekleri cocuklar da gonul rahatligiyla yiyebilir merak etmeyin. Yine de iciniz rahat etmezse, rom esansi kullanabilirsiniz. Ilinması icin surubu kenara alin. 

Minik kekleriniz pistiginde, sogumasi icin bekleyin. Hazirladiginiz surubu uzerlerine paylastirarak dokun. Bir sure, kekin surubu cekmesini beklemenizi tavsiye ederim. Dayanabilirseniz en az yarim saat beklemelisiniz :)


Keklerinizin orta kismina birer kasik krema koyun. Uzerlerine kakao serpistirin. Kenarlarina taze mevsim meyveleri koyarak servis yapin. Ben kekleri yaptigimda kis aylariydi, fakat simdi yaninda cilekler ve bir fincan cayla harika olacaktir :)

Afiyet olsun :)

Cuma, Mayıs 17

Yumurtali Kuskonmaz

Yumurtali kuskonmazi Giritlilerin yaptigi soylenir. Babam da Kibris'ta askerken, en sevdigi yemeklerden biriymis. Hatta dedemin babaannesi de Elazig'da onlara kahvaltida yaparmis bu lezzetli yemekten. Dogu ve Bati kulturunun ortak yemeklerinden biri sanirim. Neyse, babam kuskonmaz gordu mu dayanamaz, hemen alir ve bizim evde mutlaka yumurtali kuskonmaz yapilir.

Malzemeler:

1 kilo kadar ince kuskonmaz
3 yumurta
3 yemek kasigi zeytinyag
1 tatli kasigi tuz
1/2 limon
Taze cekilmis karabiber






Kuskonmazlarin koke yakin olan dip kisimlari sert olur yenmez. Dip kisimlari yaklasik bir bucuk parmak eni kalinliginda kesilip atilan kuskonmazlar, suzgecte yikandiktan sonra, arzuya gore uzunlukta parcalara bolunur. Tavada isinan zeytinyaginin icerisine atilip, pisene kadar, yaklasik 10-15 dakika karistirilir. Kuskonmazlar pistiginde, yumurtalar kirilir ve hafif ateste hepsi birlikte karistirilarak pisirilir. Tuz eklenir. Tabaga alip, uzerine karabiber ekip, biraz da limon sıktınız mı, harika bir yemek sizi bekliyor olacak. Sogutmadan servis yapin.

Afiyet olsun :)

Perşembe, Mayıs 16

Sulu Kek

Anneannem, dayimin cani kek istediginde aksamin bir saati de olsa hemen mutfaga gider, iki dakikada kek yaparmis :) Annem der ki; anneanneme canin ne istiyorsa soyledigin anda karsinda buluverirmissin. Iste boyle eli cabuk ve pratik benim anneannem :) Ve onun kolay kek tariflerinden biri...


Malzemeler:

1 yumurta
1 cay bardagi seker
1 cay bardagi su
1 cay bardagi sivi yag
1 paket kabartma tozu
Aldigi kadar un






Malzemelerin hepsini derin bir kapta iyice karistirin. Her ne kadar pratik de olsa, siz yine de once yumurta ve sekeri karistirmayi ihmal etmeyin :) Yumurta ve seker, beyaz kivama gelip hafif kabardiginda diger malzemeleri ekleyin. Kek yaparken dikkat etmeniz gereken en onemli sey, herseyin iyice karismis olmasi, yoksa kekiniz sonuk kalabilir.

Yaglanmis kalibiniza dokup, 180 derecede, firinin kapagini acmadan, yaklasik 30 dakika, ya da kurdan batirip cikarttiginizda temiz cikana kadar pisirin. Malzemeler cok olmadigi icin, 18-20 cm.lik bir kalip yeterli olacaktir.

Afiyet olsun :)

Çarşamba, Mayıs 15

Zeytinyagli Enginar

Babamin siparisi uzerine, annem pazara gidip enginar aldi. Enginar cok faydali bir sebzeymis, karacigeri yenilermis. Mumkunse hergun yenmeliymis...Merakli kediden bu kadar :) Iste annemin tarifi...

Malzemeler:

5 adet enginar
1 orta boy sogan, dorde bolunmus
1/2 limon suyu
200 gr garnitur
1/2 cay bardagi zeytinyag

2 kesme seker
1 tatli kasigi tuz
Su, sicak



Sogani yayvan bir tencerede zeytinyag ile kavurun. Pazardan suyun icinde almis oldugunuz enginarlari yikayin ve tencereye alın. Seker ve tuzu ekleyip, enginarlarin uzerine gelecek kadar kaynar su ilave edin. Limon suyunu da ekleyip tencerenin kapagini kapatin. Bir tasim kaynadiginda, ocagi kisarak enginarlar yumusayana kadar pisirin. 

Garnitur malzemeleriyle tek tek ugrasmamak icin ben hazir garnitur kullandim. Ancak siz evde hazirlayacaksaniz, malzemeleri enginardan ayri bir tencerede pisirmelisiniz. Cunku bezelyeler enginarin kararmasina sebep oluyor.

Enginarlar yeterince yumusadiginda, cukurlarini garniturle doldurun. Bir kasik yardimiyla uzerlerine suyundan gezdirin. Kapagini kapatip 5 dakika daha pisirin.Tencerenin uzerini aluminyum folyo ile kaplayip, kapagini uzerine koyun, atesi sondurun. Enginarlar, kendi buhariyla pismeye devam edecek. Oda isisina gelene kadar bu sekilde birakin.Ister soguk, ister ilik, zevkinize gore servis edin...


Bizim evde dereotu yenmedigi icin, dereotu ile susleyemedik, fakat siz uzerine ince kiyilmis dereotu serpistirebilirsiniz.

Enginarlari servis tabagina aldigimda, tencerede kalan soganli suyu blenderdan geciriyorum. Harika helmeli bir su oluyor. Aklinizda bulunsun.

Ic baklayla yapmaya karar verirseniz, cok pisip ezilmemeleri icin baklalari garnitur gibi bir sure sonra eklemelisiniz.

Afiyet olsun :)

Salı, Mayıs 14

Pacanga Boregi

Babam pacanga boregini cok sever. Her gun yapilsa yer belki de...Bende icine konan seyleri sevdigimden, favorilerim arasinda. Fakat annemin cok nadir yaptigi seylerden biri maalesef... 
  
Malzemeler:

2 adet hazir yufka
200 gr cemensiz pastirma
2 adet yesil biber (istege bagli)
2 su bardagi taze kasar peyniri,
rendelenmis

Kizartmak icin aycicek yagi








Pastirmalari ust uste koyarak, keskin bir bicakla kup kup dograyın. Varsa, sivribiberlerinizi de incecik dograyin. 

Yufkalari tezgaha serip esit buyuklukte buyukce ucgen parcalara ayirin. Bunlari ust uste koyun. Uzun kenarlarina pastirma, biber ve peynirden dilediginiz kadar koyup kenarlarini ice dogru katlayin. Kasar peynirini cok koyarsaniz pastirmanin tadini bastirir, o yuzden en fazla 2 tatli kasigi yeterli olacaktir. Gevsek bir şekilde sarip rulo yapin. Sardiginiz boreklerin uclarini yapistirmak icin, bir kaseyle yaniniza alacaginiz suya batirin.

Aycicek yagini derin bir tavaya koyup kizdirin. Boreklerinizi kizgin yagda altin sarisi oluncaya kadar kizartin. Fazla yaglarini cekmesi icin havlu kagidin uzerine alin.


Boreklerinizi; kup kup dogranmis 2 domates, 1 kesme seker, 1/2 cay kasigi tuz, 1 yemek kasigi zeytinyag ve 1 dis sarmisakla yapacaginiz domates sosu ve biraz naneyle cesnilendirilmis yogurtla servis ederseniz, tadindan yenmez :)

Rakinin yaninda da guzel bir meze olabilir...

Bu tarif ile yaklasik 12-14 adet pacanga boreginiz oluyor. 

Buzdolabi posetlerine koyarak,  daha sonra yenmek uzere buzlugunuzda da saklayabilirsiniz.

Afiyet olsun :)

Pazartesi, Mayıs 13

Incir Receli

Annem gecen Cuma gunu sevincle elinde acik yesil toplarla eve geldi. Ben tam bunlar ne acaba diye dusunurken, anneannesinin onlar icin yaptigi recellerden bahsetti. Bu recelin yapimi biraz emek ve sabir istiyormus. Kirec denen beyaz bir toza batirilarak yapildiginda tatli niyetine de yenilebilirmis.

Malzemeler:


600 gram incir (pazarda satilan iki poset)
600 gram toz şeker
3 su bardagi su
1/2 limon suyu
4-5 karanfil





Incirleri kabuklu aldiysaniz kabuklarini soyun. Fakat genelde pazarlarda soyulmus satiliyor. Tencereye alip uzerini ortecek kadar sicak su ekleyin. 5 dakika kaynatip suyunu suzun. Incirleri suzgece alip elinizle hafifce bastirarak sularini cikartin. Bu islemi soguk su akan muslugun altinda yapmak en kolayi :) Yoksa her seferinde elleriniz yanabilir. Tekrar sicak su ekleyip 5 dakika kaynatin. Bu islemleri uc kez tekrarlayin. Amacimiz incirlerin aciligindan kurtulmak :)

Başka bir tencerede 3 bardak suyla sekeri kaynatin. Seker eridiginde limon suyu ve karanfilleri ekleyip 15-20 dakika kaynatin, incirleri ilave edip 30-35 dakika daha kaynatin. Kivamın tutup tutmadigini kontrol etmek icin porselen bir tabaga bir damla recelin suyundan damlatin. Tabagi hafifce egdiginizde recel akmiyorsa kivama gelmistir. Recel kisik ateste kaynatilarak rengi koyulastirilir. Rengini zevkinize gore ayarlayabilirsiniz. Tencereyi ocaktan alin. Receli sicak sicak kavanozlara doldurup kapaklarini kapatip ters cevirin. Soguduktan sonra buzdolabina koymadan saklayabilirsiniz.

Recelin rengi koyu yesil olsun diye mercimek tanesi buyuklugunde goktasi eklerler. Dogrusu ben zehirli maddeleri yiyeceklere koymaktan yana degilim. Yine de aklinizda bulunsun.

Kirec kullanmadan yaptiginiz incir receli yumusak olur, biraz tane tane kitir kitir recel isterseniz kirece yatirma islemi yapmalisiniz. Bu da yine tercih ettigim yontemlerden biri degil. 

Bu sekliyle de recelimiz gayet nefis oluyor, emin olabilirsiniz..

Afiyet olsun :)

Pazar, Mayıs 12

Anneler Gunu

Anneler gunu gelenegi, rivayete gore Antik Yunanlilarin Yunan mitolojisindeki pek cok tanri ve tanricanin annesi olan Rhea onuruna verdikleri yillik ilkbahar festivali kutlamalariyla baslarmis. 

Amerikali Anna Jarvis de, annesini kaybettiginde, olum yildonumlerinde evine cagirdigi arkadaslarina her yil anneler gunu adi altinda bir kutlama yapilmasini onermis. Anna bunu senatoya da kabul ettirebilmek icin cok cabalamis ve uzun suren ugraslari sonucu, ilk Anneler Gunu 10 mayis 1908'de kutlanmis. Fakat resmi olarak, 1914 yilinda Mayis'in ikinci Pazar gunu Anneler Gunu ilan edilmis. Turkiye'de ise ilk olarak 1955 yilinda, Kadinlar Dernegi araciligiyla kutlanmis ve gunumuze kadar gelmis...

Herkesin annesi pek kiymetlidir. Onun yaptigi yemek en guzelidir, en guzel o sarilir, en iyi ogudu o verir...  

Size kedi annemin beni birakip gittiginden bahsetmistim. Ama simdi, geldigim bu evde o kadar mutluyum ki...Annem gibi kokan ve beni cok seven bir kadin ve benimle hep oyun oynayan bir adamla yasiyorum. Biz cok tatli bir aileyiz :)

En sevdigim sey annemi delirtmek :) Herseyi oyuncak yapmak, pesinden hic ayrilmamak ve kucagindan hic inmemek :) Kucaga alinana kadar agladigimi size soylemis miydim? Kesinlikle işe yarayan bir yontem :)

Annem eskilerden cok sık bahseder. Bugunle ilgili de, annesine harcliklarini biriktirip aldigi gulleri gizli gizli eve sokacak diye nasil ugrastigini, dedemle beraber ne yapsalar da bir guncuk olsun annesini daha mutlu etseler diye nasil didindiklerini anlatir. Eskiden hediyeler daha masummus oyle der, simdi teknoloji sarmis her yani...Tuketim cilginligiyla dolmus ortalik. Halbuki o, sabah erkenden kalkar, kucuk elleriyle dolaptan kahvaltiliklari cikartir, cayi ocaga koyar ve surpriz kahvalti hazirlarmis annesine. Sonra da disari kacabilirse gul alir, kacamazsa evde renkli elisi kagitlariyla hediyeler hazirlarmis. Hatta birgun hediye olarak, karakalem resmini yapmis anneannemin.

Biraz buyuyunce yemekler, kurabiyeler yapmaya baslamis. Hediye herzaman parayla satin alinmazmis, yaratici olup karsindakini mutlu edebilmekmis amac. Annem boyle der iste...Biraksalar, hediye olarak guvercin ya da marti getirecegim fakat, asagi atliyorum diye balkona cikmam yasak. Bu sekilde anneme nasil hediye verebilirim ki...Belki de bugun uslu durursam, yaramazlik yapmazsam, guzel bir hediye olabilir :)


Annemin cocukken cok sevdigi bir siirle bugunku yazimizi bitiriyoruz :) 

Annecigim seni ben,
Ciceklerden, yemisten,
Sari sacli bebekten,
Canimdan cok severim.

Gitme hep yanimda kal,
Beni kollarina al,
Pembe gulden daha al,
Yanagindan operim.
(Melahat UGURKAN)
Sevgiyle kalin...