Salı, Temmuz 16

Gullac

Sutlu yiyeceklere bayilirim. Gullac denen bu sutlu tatli da, genelde Ramazan ayinda yapilirmis. Diger gunlerde kimse pek aramazmis. Halbuki eskiden, saray sofralarinin vazgecilmeziymis...Tabiki bir kedi olarak seker yemem yasaklandigindan, tadina bakamadim. Fakat sizce de harika gorunmuyor mu?

Malzemeler:

6 yaprak gullac
1,5 lt sut
1,5 su bardagi toz seker
1 paket vanilya
1 su bardagi file antep fistigi
1/2 su bardagi file badem
250 gr bogurtlen, frambuaz ya da cilek
Arzuya gore gul suyu



Sut ve sekeri tencerede bir tasim kaynatin. Sekerin eridigine emin oldugunuzda ocagi kapatin ve vanilyayi ekleyerek karistirin.

Gullaci dilerseniz birer kisilik kaselere, dilerseniz orta boy bir tepsiye yapin. Butun paket gullaci kullanmak istiyorum, misafirim cok derseniz, bir paketten 12 yaprak cikiyor, burdaki olculeri iki katina cikarttiginizda kocaman bir tepsi gullaciniz olacak..

Ben orta boy tepsi kullandigim icin, gullac yapraklarini boluyorum.Tepsiye bir yaprak kalinliginda gullac koyarak, uzerine sicak sut dokun. Bu islemi tum katlara uygulayin. Yalniz ortasina geldiginizde, fistik ve bademleri paylastirin. En disa dogru biraz fistik, onun ic kismina dogru biraz badem, sonra yine fistik seklinde daireler yapin. Boylece kestiginizde guzel bir goruntu olacak. Kalan yapraklari da ayni sekilde dosemeye devam edin. Tum yapraklar bittiginde, kalan sutu gullacin uzerine gezdirin ve sogumasi icin sabirla bekleyin.

Yeterince sogudugunda, taze bogurtlen, frambuaz ya da cilekleri gullacinizin uzerine dizin. Antep fistigi ya da bademle de susleyerek servis edin.  Eger seviyorsaniz, gullacinizin uzerine ferahlatici etkisi olan gul suyundan da serpistirebilirsiniz.

Ben daire seklindeki kalipla tepsiden parcalar keserek servis etmeyi tercih ettim. Bir de, cok kalin gullac sevmiyorum. Zaten kalorisi yuksek olan bu nefis tatliyi, disarida satilanlara gore daha ince yaparak porsiyonunu azaltiyor, ve biraz olsun icimi rahatlatiyorum :) Isterseniz, gullacinizdan kalipla daireler keserek ust uste koyabilir ve bir gullac pastasi elde edebilirsiniz :)

Afiyet olsun...

2 yorum:

  1. yarın bunu yapacağım Burçin. eşim gebe biliyorsun, canı öyle ya da böyle çekecektir :) beğenmezse eminim benim beceriksizliğimden olacaktır :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eminim ki bu kolay tarifimi, en lezzetli haliyle yapabilirsin :) Badem ve fistik gullaca harika bir aroma katiyor. Simdiden afiyet olsun :) Sonucu da bekliyorum mutlaka :))

      Sil